Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Hulst: zo gewoon, zo bijzonder

29 april 2020 | Lian Flikkema

Meestal kijk je pas tegen Kersttijd bewust naar hulst, als mogelijk onderdeel van kerstversiering. De struik komt op veel plekken voor; in onze natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold, maar ook in parken en tuinen. De hulst is niet alleen voor de mens interessant, maar ook voor insecten en vogels. Tijd om deze struik eens onder de loep te nemen.

Bessen hulst

Zo gewoon, zo bijzonder

Hulst is een groenblijvende struik, die soms uitgroeit tot een boom. Ze kunnen meer dan honderd jaar oud worden. Jonge bladeren zijn getand met stekels, ouder blad krijgt een gave rand. Ze bloeien in de lente met kleine witgele bloemen. De vrouwelijke exemplaren dragen rode (of gele) bessen vanaf oktober-november.

 

Appelvink

Van belang voor dieren…

Insecten als (zweef)vliegen en bijen snoepen graag van de nectar in de bloemen. De bessen zijn niet bij alle vogels in trek. De meeste vogels eten ze pas als ze geen andere eetbare bessen meer vinden. De appelvink niet, die lust ze altijd. Als beschutting of broedgelegenheid zijn de stekelige struiken in trek bij tal van vogels.

Hulst bloem

.. en voor de mens

Hulst is goed te snoeien. Daarom gebruiken mensen hem vaak als onderdeel van een haag. Door de stekelige bladeren werd de hulst ook gebruikt als veekering. En de bessen zijn natuurlijk onovertrefbaar als onderdeel van kerstversiering.

Zet eens hulst in je tuin

Hulst stelt weinig eisen aan de grond, kan zelfs schaduw verdragen, blijft in de winter groen en is goed te snoeien. Hij groeit in het begin wat langzaam. Maar dan haal je er wel dieren mee naar je tuin: als voedselplant en als nestgelegenheid. Waarom geen hulst in de tuin dus??

Ga voor groei!

De natuur in Nederland is uit balans. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Daarom zet Natuurmonumenten dit jaar in op meer dieren en planten. We gaan voor groei! Help ook mee en laat de natuur groeien. Begin in je eigen tuin of buurt, geef planten en dieren de ruimte.

Hoe groen is jouw tuin eigenlijk?

Doe mee aan het Nationale Tuinonderzoek en ontdek hoeveel plek er voor dieren en planten is in je eigen tuin.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe