Ga direct naar inhoud
Nieuws

Regen geeft minder overlast door klimaatbuffers in het Drents Friese Wold

22 februari 2022 | Sanne van Gemerden

Drenthe kende een bijzondere periode afgelopen weken. Zes dagen storm. Daar waar Eunice voornamelijk wind bracht, nam storm Franklin vooral heel veel water mee. En dat hebben we in Drenthe gemerkt! De Drentse hoofdvaart en de Beilervaart stonden overvol en sluizen liepen over. Mede dankzij de enorme waterbuffercapaciteit in de Drentse natuurgebieden, zoals Dwingelderveld en het Drents Friese Wold, bleef de schade beperkt.

Drents-Friese Wold

De sponzen van Drenthe

Het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold zijn als het ware de sponzen van Drenthe. Zij absorberen al het water dat valt en van hoge gelegen gebieden stroomt, zoals de Hondsrug. Daarna geven zij het geleidelijk weer af en stroomt het naar de lager gelegen graslanden en beken van Drenthe. Zo houdt een stad als Meppel droge voeten.

Vledder A op maandag 21 februari 2022

Langzaam water afvoeren

Natuurmonumenten heeft de afgelopen 20 jaar flink geïnvesteerd in het realiseren van deze zogenaamde klimaatbuffers. Zowel in het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold zijn sloten gedempt en mogen rechtgetrokken beken weer slingeren. Zo stroomt het water heel langzaam en op een natuurlijke manier aan de lagergelegen gebieden. Een ander voordeel is dat de natuurgebieden natter de zomer in gaan. Met de extreme droogte van afgelopen jaren worden de natuurgebieden robuuster, zijn ze beter bestand tegen droogte omdat ze als het ware een reserve hebben.

Vledder Aa

De Vledder Aa

Kom het water beleven

De natuurgebieden zullen voorlopig nog flink nat zijn. Wil je dat eens echt beleven? Trek dan je laarzen aan en maak een wandeling over de brug bij de Vledder Aa of de Tilgrup in het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Heerlijk wandelen door de polders van Rotterdam bij Buitenplaats de Tempel
Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe