Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samen aan het werk bij onderduikershol

15 maart 2023 | Sanne van Gemerden

Voor de veiligheid en het behoud van het onderduikershol in Berkenheuvel plantten vrijwilligers van de Historische Vereniging Diever samen met Natuurmonumenten stekelige, inheemse heesters.

Onderduikershol Berkenheuvel Drents-Friese Wold

Prikkeldraad vervangen door hulst

In 2022 heeft de historische vereniging Diever de houten bekleding van het oorspronkelijk onderduikershol vervangen door duurzaam hout. Omdat de ervaring leert dat bezoekers niet altijd even voorzichtig zijn en graag op randen klimmen was er prikkeldraad gespannen. Afgelopen voorjaar is het prikkeldraad vervangen door hulst en meidoorn. Zowel de vrijwilligers van de historische vereniging als Natuurmonumenten vinden dit beter passen in de natuurlijke omgeving van het onderduikershol.

Onderduikershol Berkenheuvel Drents Friese wold

Aan de slag met het inplanten van hulst en meidoorn

Tijd en licht nodig

De struiken zijn nu nog klein, maar als ze groter zijn zullen ze bezoekers weerhouden om op het hol te klimmen. In het verleden zijn er ook wel eens pogingen gedaan om bramen te planten, maar dat is toen niet goed aangeslagen. Nu is de verwachting dat de planten een betere start zullen maken. In de winter van 2022-2023 zijn hier, als onderdeel van inheemse bosverjonging, een aantal Douglasbomen omgegaan. Hierdoor komt er meer licht op de bosgrond. Dit heeft een positief effect voor jonge bomen en struiken zoals hulst en meidoorn.

Hulst Onderduikershol Berkenheuvel

Hulst

Respect

Bezoekers wordt dringend gevraagd niet op het hol of de houten bekleding te klimmen. Een bezoek aan het onderduikershol in de bossen van Berkenheuvel is altijd weer indrukwekkend. In de oorlog verbleven hier onderduikers om te ontsnappen aan de bezetters. Helaas is de locatie verraden en zijn de onderduikers meegenomen. De namen op een steen bij de ingang getuigen nog van hun aanwezigheid. Dat maakt in dit vredige bos de oorlog toch zeer tastbaar en voelbaar voor bezoekers.

Onderduikershol Nationaal Park Drents Friese Wold

De namen van de onderduikers

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)