Nieuws van de boswachter

Al meer dan honderd lammetjes geboren!

11 maart 2020 | Lian Flikkema

In schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee zijn de eerste lammetjes geboren. In twee weken tijd meer dan honderd. Vóór eind maart komen daar zo’n tachtig tot negentig dartele jonge dieren bij. Deze tijd is nog topdrukte voor de schaapherders. Straks, na de geboortegolf, resteert een vrolijk en tevreden gevoel.

moeder en kind

Topdrukte

Vier weken lang is er een strak schema: in de ochtend verzorgen de schaapherders eerst de pasgeboren lammetjes en ooien van de kraamafdeling. Daarna krijgen de andere drachtige ooien brokjes, kuilvoer en schoon water. De stal krijgt extra strooisel zodat alles weer droog en schoon is. En dan worden de eerste lammetjes al weer geboren…..

Met mooi weer kunnen de drachtige ooien ook naar buiten. De schaapherders halen ze dan, eventueel met pasgeboren lammeren, op het einde van de middag weer naar binnen. Dan krijgen ze weer brokjes, komt er rust in de kooi en dan worden er al weer lammetjes geboren…..

Absoluut hoogtepunt

Zelf genieten van al dat jong spul? Even echt knuffelen met een lammetje? Het kan op de Lammetjesdag van schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee. Dit jaar op 1e Paasdag, 12 april tussen 13.00 tot 16.00 uur. Kom je ook op kraambezoek? Wel even online aanmelden.

 

Lammetjesdag

Er is meer te doen

Naast de schaapskooi ligt de vrijwilligers- en informatieruimte. Iedere zondagmiddag staan vrijwilligers klaar om te vertellen over het Dwingelderveld en de schapen. Soms zijn er demonstraties met wol in de hoofdrol. Het familiepad, geschikt voor rolstoelen en kinderwagens, loopt niet alleen langs de schaapskooi, maar ook door heidevelden, langs een ven en door het bos. 

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo