Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Deskundigen kritisch over zoutwinning onder Waddenzee

23 augustus 2016 | Renée Nitters

De Waddenacademie bracht deze zomervakantie een kritisch rapport uit over de plannen voor zoutwinning onder de Waddenzee. Op eigen initiatief vroeg het vier onafhankelijke deskundigen zich over de feiten te buigen.

Deskundigen kritisch over zoutwinning onder Waddenzee

‘Nou hoor je het ook eens van een ander,’ was het eerste dat boswachter Erik Jansen bij het lezen van het rapport dacht. Natuurmonumenten verwacht samen met andere natuurorganisaties dat zoutwinning ten koste gaat van trekvogels en ander Waddenleven. De conclusies van de deskundigen bevestigen deze vrees. Door zoutwinning ontstaat lokale bodemdaling van meer dan een meter, terwijl de gevolgen van deze daling voor de wadplaten niet goed zijn onderzocht. Tegelijkertijd stellen de deskundigen vast vermindering van het oppervlak aan wadplaten, negatieve gevolgen heeft voor de Waddennatuur.

LEES RAPPORT>

Grote delen Ballastplaat verdwijnt

‘De deskundigen bevestigen onze vrees dat mogelijk grote delen van de Ballastplaat verdwijnen,’ reageert Erik Jansen van Natuurmonumenten. Als boswachter neemt hij het op voor de toekomst van de duizenden kanoetstrandlopers en andere wadvogels die op de wadplaat naar voedsel zoeken. Vorig jaar verstrekte het ministerie van Economische Zaken een natuurvergunning aan zoutproducent Frisia voor de winning van zout onder de Waddenzee. Het bedrijf moet na 2022 stoppen met de winning onder het vaste land, omdat de bodemdaling daar veel problemen geeft. ‘Nu worden de risico’s verschoven naar het Werelderfgoed Waddenzee,’ concludeert Jansen.

placeholder

Te rooskleurig beeld

‘De Waddenzee is een Unesco Werelderfgoed vanwege de bijzondere natuur. Die waarden gaan we toch niet op het spel zetten voor het winnen van zout, terwijl dat overal ter wereld gewonnen kan worden?’ Frisia stelt dat de bodemdaling door zoutwinning wordt gecompenseerd, doordat de Waddenzee zand en slib aanvoert. Het bedrijf baseert zich op onderzoek aan opslibbing van twee zandwinputten in de Waddenzee. Deze putten zijn echter veel kleiner en dieper en lagen in een geul, terwijl de bodemput die ontstaat door zoutwinning grotendeels op een plaat ligt. De Waddenacademie plaatst daarom kanttekeningen bij deze vergelijking en vindt de conclusies onbetrouwbaar. Daar komt bovenop dat Frisia niet de gebruikelijke waarden voor zeespiegelstijging gebruikt in hun berekeningen en daardoor een te rooskleurig beeld schetst.

Hand aan de kraan?

Om eventuele negatieve gevolgen voor te kunnen zijn, beweert Frisia dat het zout kan winnen met de hand aan de kraan en daarvoor tijdens de winning de gevolgen kan monitoren. De deskundigen van de Waddenacademie wijzen er in hun rapport op dat dat met de voorgestelde methode niet kan. ‘Het rapport van de Waddenacademie sterkt ons bij het beroep dat we hebben aangetekend bij de Raad van State,’ concludeert boswachter Jansen. ‘Frisia heeft de risico’s voor de Waddennatuur niet in beeld én niet in de hand. Ik ga er vanuit dat de Raad van State een streep zet door de vergunning en het Werelderfgoed niet bloot stelt aan de risico’s van zoutwinning.’ Op 10 oktober houdt de Raad van State een hoorzitting over de zoutwinning.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo