Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame paardenbloemen op Schiermonnikoog

15 mei 2019 | Sanne van Gemerden

Op Schiermonnikoog is de zeldzame gevlekte paardenbloem, Taraxacum euryphyllum, gevonden. Leden van Herbarium Frisicum zijn al 5 jaar op zoek naar (bijna) verdwenen paardenbloemsoorten in Nederland. Deze maand werden hun inspanningen beloond met de vondst van meerdere zeldzame soorten. Schiermonnikoog blijkt een hotspot voor paardenbloemen!

Gevlekte paardenbloem, mei 2019 Schiermonnikoog

Zeldzame paardenbloemen

De leden van Herbarium Frisicum zien steeds minder verschillende soorten paardenbloemen in Nederland bloeien. "Paardenbloemen lijken allemaal op elkaar, maar dat is niet waar" zegt Karst Meijer. Hij is een echte liefhebber van deze ondergewaardeerde plant. "Om de bloemen te beschermen moet je eerst weten waar ze groeien. Daarom bezoeken we plekken waarvan we weten dat in het verleden bijzondere paardenbloemen groeiden."

Gevlekte paardenbloem blad

Allemansvriend voor insecten

De paardenbloem is een rijke bron van nectar en stuifmeel. Bijen, vlinders, hommels en zweefvliegen komen graag op deze heldergele bloemen af. Er zijn maar weinig insecten die alléén van de paardenbloem afhankelijk zijn, daarom kun je het een allemansvriend noemen. De plant kan goed tegen betreding en maaien, de reden waarom je hem zo vaak in je gazon tegenkomt. Wil je de insecten helpen? Laat de bloemen dan in bloei komen.

Zeldzame gevlekte paardenbloem, Schiermonnikoog

Zeldzame gevlekte paardenbloem,Taraxacum euryphyllum

Negen van de tien

Paardenbloem soorten worden onderverdeeld in 10 verschillende secties, met daarin ook weer ondersoorten. Karst Meijer meldt opgetogen dat hij op Schiermonnikoog paardenbloemsoorten uit negen van de tien secties heeft gevonden. De gevlekte paardenbloem en de moeraspaardenbloem waren het meest geteld, maar hij vond ook andere soorten. Wil je ook genieten van de bloemen op Schiermonnikkoog? Download de wandelroute.

Bloemrijke duinen op Schiermonnikoog

Bescherm de paardenbloem

Paardenbloemen bloeien van maart tot ongeveer in juli. Wil je zelf wat doen voor bloemen? Laat dan eens een stukje van je gazon lang groeien en koester de paardenbloemen, of download de digitale toolkit van Natuurmonumenten. Op de website van Herbarium Frisicum lees je meer over paardenbloemen.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)