Nieuws van de boswachter

De meivakantie op Schiermonnikoog

31 maart 2022 | Cynthia Borras

Yes, het is voorjaar! In de natuur komt weer van alles in beweging. Het is weer langer licht en de zon warmt ons langzaam weer op. De natuur kleurt steeds groener en de duinen staan vol in bloei. Op Schiermonnikoog is de meivakantie de perfecte tijd om weer op ontdekkingstocht door de natuur heen te gaan. Hieronder vind je de beste tips van de boswachter voor een geslaagde meivakantie op het eiland.

Bloemenweide

Voorjaarsfeest van OERRR met eilandermarkt

Tijdens het voorjaarsfeest van OERRR kunnen kinderen meedoen aan toffe natuuractiviteiten en -knutsels. We gaan kaarsen van bijenwas maken, insectenhotels timmeren, bloembommen maken, broodjes en marshmallows baken, op insectensafari met loeppotjes en nog veel meer.

Op het terrein van het voorjaarsfeest vind je naast de kinderactiviteiten ook een markt met producten van Schiermonnikoog. Deze eilandermarkt is voor alle bezoekers gratis toegankelijk. Op de markt worden producten verkocht die door eilanders zelf gemaakt, bedacht of gekweekt zijn. Denk aan breiwerken, baksels, yoghurt, knutsels, kunst, tuinplanten, groenten…

Zo vind je er koffie/thee en lekkere hapjes van Wad Aanderz, de knutsels en producten van Studio TUT,  Schierzeep en de planten van kwekerij De Wilde Akelei, honing van het bijenstation Schiermonnikoog, de groenten van De Tuin naast de Branding, de gebreide knuffels van Ini, kunstwerken van de Witte Haas en Touch of Heaven, de zuivelproducten van boerderij de Oorsprong en de wandelpony’s van Sarah. 

Koop je kaartje hier online of vanaf maandag 2 mei aan de balie van informatiecentrum Het Baken. Let op: als je nog geen lid bent van Natuurmonumenten en je wórdt lid, dan mag je gratis meedoen aan de OERRR-activiteiten! Kom hiervoor maandag 2 mei naar de balie van informatiecentrum Het Baken. Dan zorgen wij ervoor dat je je kunt inschrijven als OERRR-lid of familielid én dat je gratis wordt ingeschreven voor de activiteiten.

Zet het alvast in je agenda: Dinsdag 3 mei, 10 uur tot 14 uur (inloop kinderactiviteiten tot 12:30), prijs kinderactiviteiten: € 9,75/€ 6,82 leden  OERRR Natuurmonumenten. Toegang tot de markt is gratis.

Schelpen zoeken

Natuuractiviteiten voor kinderen

In de meivakantie organiseren de boswachters van Natuurmonumenten toffe natuuractiviteiten voor kinderen en ouders. Ga mee op jutterstocht en zoek naar aangespoelde schatten op het strand. Pak je visnetje, loeppotje en pincet en ontdek de bijzondere wereld van insecten tijdens de kleine beestjes excursie. Banjer door de slik van het wad, vang krabbetjes, garnalen en vissen tijdens de wadexcursie. 

Kijk hier naar het activiteitenprogramma in de meivakantie.

 

WadExpeditie

WadExpeditie met de Dolfijn

Vanaf de haven van Schiermonnikoog gooit Kapitein Laurent de trossen los voor een onvergetelijke expeditie op de Waddenzee. Onder in het ruim van het schip staat een compleet ingerichte Waddenlab met microscopen en strandvondsten. In dit bijzondere Waddenlab hoor je de mooiste verhalen en maak je kennis met verschillende Waddenzee bewoners. Terwijl de expeditieleiders hun verhalen vertellen vaart Kapitein Laurent rustig richting de Engelsmanplaat. Halverwege laat hij het anker zakken en zet hij de motor uit.

Het enige wat je aan dek nu nog hoort zijn vogels, de branding in de verte en het klotsen van het water tegen het schip. In deze rust is het ideaal om zeehonden te spotten. Wij varen om het rustgebied van de zeehonden zo min mogelijk te verstoren ook gewoon met hoogwater. Zo bestaat de kans dat je zeehonden ziet die jagen of gewoon nieuwsgierig zijn naar wat er op ‘De Dolfijn’ gebeurt. Met de uitgedeelde verrekijkers wordt het speuren naar zeehonden en misschien zelfs bruinvissen nog leuker.

Om een goed beeld te krijgen van wat er om en onder het schip zwemt laat Kapitein Laurent vanaf het dek een klein visnet zakken om dat samen te ontdekken.

Boek hier je onvergetelijke boottocht met Kapitein Laurent!

Fatbike tour op Schiermonnikoog

Fatbike tour Schiermonnikoog

De Fat bike is een echte offroad fiets. Oorspronkelijk komen Fatbikes uit Alaska, ze zijn ontworpen om veilig door de sneeuw mee te kunnen rijden. Door de dikke banden zijn deze fietsen zeer geschikt voor het strand. Door het lichte frame verlies je geen snelheid en rijdt het erg comfortabel. Kortom, met een fatbike kan je komen waar je met een normale fiets niet kan komen! De fatbike tour van Schiermonnikoog in en fietstocht van 5 uur die je langs de uitgestrekt natuur van het eiland brengt. Samen met avonturier Erwin Zantinga fiets je over graspaden in de duinen, over het uitgestrekte strand en kronkelende paadjes op de kwelders. Boek hier een kaartje voor de fatbike tour Schiermonnikoog.

Duinen Schiermonnikoog

Ga op voorjaarswandeling

In het voorjaar ontwaakt de natuur uit een diepe winterslaap. Het bos kleurt frisgroen,  in de duinen komen het kandelaartje en de vroegeling voorzichtig in bloei. Het is tijd voor een voorjaarswandeling! Op de website van Natuurmonumenten kun je verschillende wandelingen door Nationaal park Park Schiermonnikoog downloaden.

In de route app van Natuurmonumenten Natuur Routes  en op de website van Natuurmonumenten vind je alle wandel en fietsroutes die de boswachters uitgezet hebben op Schiermonnikoog.

Liever het Nationaal Park onder begeleiding van een gids ontdekken? In de voorjaarsvakantie organiseren onze boswachters regelmatig tochten door de duinen, langs kwelder of op het strand.

Expositie Het Baken

Bezoek informatiecentrum Het Baken

In het centrum van het dorp Schiermonnikoog vind je informatiecentrum Het Baken. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. Sta oog in oog met de zeehond en de lepelaar, bewonder de sterrenhemel boven het eiland, bestudeer de unieke flora en fauna en ervaar de seizoenen op Schiermonnikoog. Ook vind je in de winkel van Het Baken Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

Bij de leestafel van informatiecentrum Het Baken is een klein knutsel- en koffiehoek ingericht. Voor kinderen die van knippen, plakken en kleuren houden liggen er elke seizoen kleur en doeplaten en een leuk knutselopdracht.

Het Baken is de startlocatie van vele excursies en activiteiten. Aan de balie vertellen de medewerkers van de VVV en Natuurmonumenten je met veel plezier wat er allemaal te doen is op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

 

 

Yoga op Schiermonnikoog

Volg een yogales

Yoga in de natuur is een unieke ervaring, waarbij je de dagelijkse hectiek even vergeet en makkelijker tot jezelf komt. Ervaar in stilte de diverse elementen van de natuur: het gezang van vogels, het ruisen van de wind over het strand, de zuivere buitenlucht, het zachte zand onder je voeten. Josine of Marlinde neemt je mee naar een bijzondere plek in de duinen, speciaal door de boswachter van Natuurmonumenten uitgezocht. De yoga brengt je in contact met de pure natuur van het eiland en dus ook van jezelf! Yoga van Josine en Marlinde is toegankelijk, eerlijk en leuk.

Koop hier een kaartje voor de yogales op Schiermonnikoog

 

wadexcursie

Wadlopen

Een verblijf op een Waddeneiland is niet compleet als je niet op het Wad bent geweest. In de lente ontwaakt op het leven op het wad. Dieren die diep in de bodem zaten komen weer naar de oppervlakte. Vissen die in de Noordzee overwinteren brengen een bezoek aan het warmere water van het wad om er eieren uit te zetten. In deze tijd van het jaar kun je op het wad de eieren van de gestippelde dieseltreinworm vinden. Het dier met de mooiste naam van het wad! Het is een heel dunne, lange, groenige worm met stippels. De worm zie je zelfs zelden maar zijn eieren vallen wel op. Ze zien eruit als een soort groene snotjes, ook zeemeermin snot genoemd. Ga met onze gidsen het wad op, boek hier

Speurtocht: Aardkistjes

Speurtochten voor kinderen

Bij informatiecentrum Het Baken kun je verschillende speurtochten kopen om met je kind door de natuur van het Nationaal Park te struinen. De 7 schatten van Schiermonnikoog is één van onze favoriete tochten. Bij Het Baken koop je een houten schatkistjes met daarin een boekje. Al struinend door de natuur ontdek je het Nationaal Park en verzamel je kleine schatten, hier een veertje, daar een mooie schelp…

Meer informatie over speurtochten op Schiermonnikoog vind je hier.

 

Speelnatuur

Klimmen en kruipen door Speelnatuur

Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand, hutten bouwen, lopen door de griezelgreppel, met de trekpont naar het eilandje van de plas varen of chillen in een hangmat. Speelnatuur Schiermonnikoog is voor alle kinderen die van avontuur houden en niet bang zijn vies te worden. Speelnatuur vind je in het gebied tussen het speelbos en de Berkenplas.

Meer info over Speelnatuur Schiermonnikoog vind je hier.

Cynthia Borras
Cynthia Borras
logo