Ga direct naar inhoud
Nieuws

De meivakantie op Schiermonnikoog

26 maart 2024 | Cynthia Borras

Yes, het is voorjaar! In de natuur komt weer van alles in beweging. Het is weer langer licht en de zon warmt ons langzaam weer op. De natuur kleurt steeds groener en de duinen staan vol in bloei. Op Schiermonnikoog is de meivakantie de perfecte tijd om weer op ontdekkingstocht door de natuur heen te gaan. Hieronder vind je de beste tips van de boswachter voor een geslaagde meivakantie op het eiland.

Bloemenweide

Voorjaarsfeest met eilander markt

Op woensdag 1 mei tijdens het voorjaarsfeest van OERRR kunnen kinderen meedoen aan toffe natuuractiviteiten en -knutsels. Ga mee op insectensafari, maak kaarsen van bijenwas, giet pootafdrukken van dieren in gips, beschilder muren met stoepkrijtverf, timmer een spijkerdorp, rooster marshmallows en pof popcorn boven het vuur en kweek je eigen paddenstoelen. Naast de kinderactiviteiten organiseren wij ook een markt met eilander producten zoals kunst, plantjes, kruiden, breiwerken, zelfgemaakte souvenirtjes, koffie/thee en gebakjes. 

Kinderactiviteiten: Om mee te doen aan de kinderactiviteiten moet je je wel aanmelden. Kosten: € 12,25/ €8,58 leden OERRR Natuurmonumenten. Er zijn twee sessies van 9.30 uur tot 12.00 uur en/of van 12.00 uur tot 14.30uur. Meld je aan via de website van Natuurmonumenten of aan de balie van informatiecentrum het Baken of op de dag zelf bij de werkschuur van Natuurmonumenten (Knuppeldam 4).

Markt: De markt is voor iedereen gratis toegankelijk.

Zet het alvast in je agenda: Woensdag 1 mei, 9.30 uur tot 14.30 uur , Voorjaarsfeest met eilander markt, werkschuur van Natuurmonumenten, Knuppeldam 4.

Schelpen zoeken

Natuuractiviteiten voor kinderen

In de meivakantie organiseren de boswachters van Natuurmonumenten toffe natuurexcursies voor kinderen en ouders

  • Pak je visnetje, pincet en loeppotje en pincet en ga met de gids op zoek naar wat er krielt en zwemt in sloten en plassen. Ontdek de bijzondere wereld van insecten tijdens de kleine beestjes excursie. Ouders die van salamanders kikkers en padden houden zijn natuurlijk welkom.

 

  • Bij elke getij spoelt er altijd van alles aan op het strand van Schiermonnikoog. Tussen de talloze mooie schelpen vind je soms ook een zee-egel, een kwal, roggeneieren, zeesterren, de skelet van een inktvis..... Wil je meer weten over strandvondsten? Onze gidsen nemen je mee op jutterstocht.

 

  • Banjer door de slik van het wad, proef een kokkel, vind een mossel, kijk hoe de wadpieren leven in de wadbodem en vang krabbetjes, garnalen en vissen met je visnetje. Ga met ons op wadexcursie!

 

  • Special voor kleuters hebben de gidsen van Natuurmonumenten de excursie 'Bosgeheim' bedacht. We maken een avontuurlijke tocht door het bos. Onderweg doen we allerlei leuke ontdekkingen en maken we kennis met een aantal bosbewoners. We beginnen en eindigen op het Hazeweitje.

Kijk hier naar het volledige activiteitenprogramma van de meivakantie.

 

Fatbike Tour Schiermonnikoog

Fatbike tour Schiermonnikoog

Met de Fatbike Tours Schiermonnikoog ontdek je op een fantastische en duurzame manier de laatste wildernis van Nederland!

De Fatbike is een echte off -road fiets. Oorspronkelijk komen Fatbikes uit Alaska, ze zijn ontworpen om veilig door de sneeuw mee te kunnen rijden. Door de dikke banden zijn deze fietsen zeer geschikt voor het strand. Door de robuste frame is de fiets goed te besturen en rijdt het erg comfortabel. Kortom, met een fatbike kan je komen waar je met een normale fiets niet kan komen! Tijdens de Fatbike Tour van Schiermonnikoog fiets je samen met avonturier Erwin Zantinga door de ruige natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. Van graspaden in de duinen naar het uitgestrekte strand en kronkelende paadjes op de kwelders.

Ga je mee? Boek de Fatbike Tour hier.

wadexcursie

Wadlopen

Een verblijf op een Waddeneiland is niet compleet als je niet op het Wad bent geweest. In de lente ontwaakt op het leven op het wad. Dieren die diep in de bodem zaten komen weer naar de oppervlakte. Vissen die in de Noordzee overwinteren brengen een bezoek aan het warmere water van het wad om er eieren uit te zetten. In deze tijd van het jaar kun je op het wad de eieren van de gestippelde dieseltreinworm vinden. Het dier met de mooiste naam van het wad! Het is een heel dunne, lange, groenige worm met stippels. De worm zie je zelfs zelden maar zijn eieren vallen wel op. Ze zien eruit als een soort groene snotjes, ook zeemeermin snot genoemd. Ben jij benieuwd wat er nog meer te ontdekken is op het wad? Ga met onze gidsen het wad op, boek hier

In de meivakantie organiseren wij ook een aantal wadexcursies bij zonsondergang. Kort voordat de zon ondergaat, gaan we het wad op. Onderweg vertelt de gids het een en ander over het leven in en op de wadbodem. Als we een beetje geluk hebben zien we de lepelaar zijn maaltijd bij elkaar scharrelen in geul terwijl we in  het westen de zon zien ondergaan. Een onvergetelijke ervaring! Boek hier een avondwad

 

Duinen Schiermonnikoog

Ga op voorjaarswandeling

In het voorjaar ontwaakt de natuur uit een diepe winterslaap. Het bos kleurt frisgroen,  in de duinen komen het kandelaartje en de vroegeling voorzichtig in bloei. Het is tijd voor een voorjaarswandeling! Op de website van Natuurmonumenten kun je verschillende wandelingen door Nationaal park Park Schiermonnikoog downloaden.

Op de website van Natuurmonumenten vind je alle wandel en fietsroutes die de boswachters uitgezet hebben op Schiermonnikoog.

Liever het Nationaal Park onder begeleiding van een gids ontdekken? In de voorjaarsvakantie organiseren onze boswachters regelmatig tochten door de duinen, langs kwelder of op het strand.

Speurtocht: Aardkistjes

Speurtochten voor kinderen

Bij informatiecentrum Het Baken kun je verschillende speurtochten kopen om met je kind door de natuur van het Nationaal Park te struinen. De 7 schatten van Schiermonnikoog is één van onze favoriete tochten. Bij Het Baken koop je een houten schatkistjes met daarin een boekje. Al struinend door de natuur ontdek je het Nationaal Park en verzamel je kleine schatten, hier een veertje, daar een mooie schelp…

Meer informatie over speurtochten op Schiermonnikoog vind je hier.

 

Speelnatuur

Klimmen en kruipen door Speelnatuur

Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand, hutten bouwen, lopen door de griezelgreppel, met de trekpont naar het eilandje van de plas varen of chillen in een hangmat. Speelnatuur Schiermonnikoog is voor alle kinderen die van avontuur houden en niet bang zijn vies te worden. Speelnatuur vind je in het gebied tussen het speelbos en de Berkenplas.

Meer info over Speelnatuur Schiermonnikoog vind je hier.

Expositie Het Baken

Bezoek informatiecentrum Het Baken

In het centrum van het dorp Schiermonnikoog vind je informatiecentrum Het Baken. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. Sta oog in oog met de zeehond en de lepelaar, bewonder de sterrenhemel boven het eiland, bestudeer de unieke flora en fauna en ervaar de seizoenen op Schiermonnikoog. Ook vind je in de winkel van Het Baken Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

Bij de leestafel van informatiecentrum Het Baken is een klein knutsel- en koffiehoek ingericht. Voor kinderen die van knippen, plakken en kleuren houden liggen er elke seizoen kleur en doeplaten en een leuk knutselopdracht.

Het Baken is de startlocatie van vele excursies en activiteiten. Aan de balie vertellen de medewerkers van de VVV en Natuurmonumenten je met veel plezier wat er allemaal te doen is op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

 

 

Cynthia Borras
Cynthia Borras