Ga direct naar inhoud
Nieuws

10x de natuur in op Schiermonnikoog

23 juni 2020 | Cynthia Borras

Dit jaar meer dan ooit gaan we op vakantie in eigen land. Voor veel mensen zijn de Waddeneilanden een bekende vakantiebestemming. Toch zijn er nog genoeg mensen die Schiermonnikoog nog nooit bezocht hebben? Hieronder geef ik je 10 tips om de unieke natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog te ontdekken en onvergetelijke momenten te beleven.

Nationaal Park Schiermonnikoog

1. Wadlopen

Lopen over de bodem van de Waddenzee. Deze activiteit hoort eigenlijk op de bucketlist van iedereen te staan! Deze wadlooptocht maak je onder begeleiding van een gecertificeerde gids van het wadloopcentrum op Lauwersoog. Met de boot vaar je eerst naar zandbank de Brakzand. Vanuit deze zandbank midden in de Waddenzee loop je vervolgens naar Schiermonnikoog. De tocht loopt over stevig zand, glibberige slikvelden en door het water van de wadgeulen. Een unieke ervaring die je gedaan moet hebben! Kijk hier naar de data van deze wadlooptocht.

Wadlopen

Wadlopen

Wandelen op Schiermonnikoog

Wandelen op het strand

2. Wandelen in het Nationaal Park

Sinds de uitbraak van het coronavirus wandel ik weer als nooit tevoren. Wandelen in de natuur geeft mij een groot vrijheidsgevoel, ik word er gewoon gelukkig van. Onderweg kom je vaak bijzonderen plekken, planten of dieren tegen. Mijn favoriete wandeling gaat door de bloemrijke duinen en langs het strand van Schiermonnikoog. Maar als ik op pad ga met de hele familie dan loop ik liever de familieroute Berkenplas. Voor de sportievelingen is er de trailrunroute van Schiermonnikoog.

Speelnatuur Schiermonnikoog

Speelnatuur Schiermonnikoog

3. Speelnatuur Schiermonnikoog

Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand, hutten bouwen, lopen door de griezelgreppel, met de trekpont naar het eilandje van de plas varen of chillen in een hangmat. Speelnatuur Schiermonnikoog is voor alle kinderen die van avontuur houden en niet bang zijn vies te worden. Speelnatuur vind je in het gebied tussen het speelbos en de Berkenplas. 

Sterrenhemel op Schiermonnikoog

Avondwandeling bij de vuurtoren

4. Wandeltochten in het donker

Op Schiermonnikoog is het ’s avonds nog écht donker, en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en Kleine Beer, Cassiopeia, Orion… als het helder is kun zelfs de Melkweg zien. Ook s ‘nachts bruist de natuur van het leven. Een wandeling in het donker is ook echt anders, je zintuigen staan op scherp en je ziet en hoort van alles. In de zomer op het Noordzeestrand kun je ook magische momenten beleven als zeevonk schittert in zee. Laat je verrassen en ga mee op avondwandeling.

Schelpen zoeken op het strand van Schiermonnikoog

Schelpen zoeken op het strand

5. Het strand op natuurlijk!

Op het strand speur ik heel graag naar spullen langs de vloedlijn. Bij elke getij spoelt er tot mijn grootste plezier altijd van alles aan. Tussen de talloze mooie schelpen vind je soms roggeneieren en met een beetje geluk zelfs een stukje barnsteen of de eikapsels van de hondshaai. Wil je meer weten over strandvondsten? Onze gidsen nemen je mee op jutterstocht.

 

Kleine beestjes Schiermonnikoog

Kleine beestjes zoeken

6. Op excursie met de kinderen

Voor de echte OERRR kinderen organiseert het bezoekerscentrum verschillende toffe excursies. Ga mee op Avond-tuur! Rond 22 uur begint het te schemeren en wordt het langzaamaan donker. Schemer- en nachtdieren worden actief. Het bos vult zich met vreemde geluiden. Bij helder weer kun je ook sterren zien. 

Ga je liever overdag op avontuur dan is de kleine beestjes excursie zeker wat voor je. Met een visnetje, pincetten en loepjes ga je op zoek naar alles wat krioelt en zwemt in sloten en plassen. Ouders die van salamanders kikkers en padden houden zijn natuurlijk welkom.

Fietsen op Schiermonnikoog

Fietsen op Schiermonnikoog

7. De 7 schatten van Schiermonnikoog

De 7 schatten van Schiermonnikoog is zeker mijn favoriete kinderspeurtocht op het eiland! Aan de balie van het bezoekerscentrum koop je een houten schatkistjes met daarin een boekje. Op Schiermonnikoog zijn er 7 verschillende landschapen waar je samen met je kind op zoek naar “een schat” gaat. Al struinen door de natuur ontdek je het Nationaal Park en verzamel je kleine schatten, hier een veertje, daar een mooie schelp…

Vrijwilligerswerk in de natuur

Vrijwilligerswerk op Schiermonnikoog

8. vrijwilligerswerk in de natuur

De afgelopen jaren zijn de duinen op Schiermonnikoog steeds verder gaan dichtgroeien met duindoorns, elzen, meidoorns en berken. Daardoor stuiven ze steeds minder en dreigen typische planten- en dierensoorten van het open duinlandschap te verdwijnen. Eén ochtend per maand houdt Natuurmonumenten een werkochtend voor vrijwilligers. Ben je op bezoek op het eiland en wil je iets terug doen voor de natuur van Schiermonnikoog? Meld je aan om een ochtend de boswachter mee te helpen in de duinen.

Love is in the air Schiermonnikoog

spreeuwenwolk

9. Vogels kijken

Op Schiermonnikoog is het in het voor- en najaar een belevenis als vogels massaal op trek gaan en het eiland aandoen om even uit te rusten. In de struiken tegenover de vogelkijkhut van de Westerplas verzamelen kleine zilverreigers, op de kwelder zoeken lepelaars elkaar op om samen te vertrekken en boven het wad vliegen grote groepen plevieren in het rond. Jaarrond organiseert Natuurmonumenten vogelexcursies voor beginners en gevorderden. Ga je liever op pad zonder gids? Bij informatiecentrum Het Baken kun je een verrekijker huren en de trekvogelroute zelf wandelen. 

Bunker Wassermann op Schiermonnikoog

bunker Wassermann

10. 75 jaar bevrijding op Schiermonnikoog

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In het Nationaal Park op Schiermonnikoog vind je nog veel sporen uit die tijd. Veel bunkers liggen nog verstopt onder de duinen. Vanuit bunker Wassermann heb je uitzicht over een groot deel van het eiland. Naast zijn werk bij Natuurmonumenten is boswachter Cees Soepboer ook beheerder van het Bunkermuseum Schlei. Ben je benieuwd naar het verhaal van Cees over schiermonnikoog in oorlogstijd luister naar deze podcast.

Cynthia Borras
Cynthia Borras