Ga direct naar inhoud
Terug

Familieroute Berkenplas op Schiermonnikoog

Waar: Nationaal Park Schiermonnikoog

Speelnatuur van OERRR, Berkenplas
1 uur 6
3,3 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Vanuit het centrum ben je zo in het duingebied van Nationaal Park Schiermonnikoog. De route loopt door bossen, langs de ijsbaan, de Speelnatuur van OERRR en passeert de zwemlocatie de Berkenplas.

In het natuurgebied gaat de route over stevige schelpenpaden. Vanwege de hellingen in dit duingebied raden we rolstoelgebruikers aan een begeleider mee te nemen. Je komt onderweg regelmatig banken en picknickbanken tegen om even te verpozen. 

De route is niet bewegwijzerd.

Waar kun je starten

Duinpan aan de Bergweg
Startpunt

Het Willemshof

Wat kom je onderweg tegen?

De Schiere Monnik

1. Het Willemshof

Midden in het Wilemshof staat het standbeeld van “De Schiere Monnik”. Dit beeld is in 1961 gemaakt door kunstenaar Martin van Waning. In de Middeleeuwen was Schiermonnikoog een uithof van het Cisterciënzerklooster Claercamp uit Rinsumageest bij Dokkum. Zo ontstond de naam van het eiland. Schier betekent grijs, de kleur van de pijen van de monniken. Oog is een oud woord voor eiland. Schiermonnikoog, het eiland van de grijze monniken dus.

Verlaat  het Willemshof via de Nieuwestreek en ga rechtsaf richting het gemeentehuis. Bij de kruising sla je rechtsaf. Loop 50 meter verder naar de volgende kruising en sla daar linksaf. Je staat nu op de Badweg. Loop rechtdoor, je passeert Hotel Duinzicht. Ongeveer 150 meter na het hotel kom je aan op een kruising. Ga rechtsaf het schelpenpad op. Je bent nu aangekomen bij de ijsbaan van Schiermonnikoog.
Meiorchis

2. De ijsbaan

Als 's winters de vorstperiode lang genoeg duurt kan hier geschaatst worden. Maar ook in andere jaargetijden is dit een waardevolle plek. Onder het grasveld rondom de ijsbaan stroomt kalkrijk kwelwater naar boven wat plaatselijk voor een bijzondere flora zorgt. In het voorjaar kleurt het veldje helemaal paars van de zeldzame mei- en rietorchis.

De ijsbaan is ontstaan door een historische afgraving. De grond werd destijds gebruikt om het kerkhof in het centrum van het dorp op te hogen.

Bij de splitsing van het schelpenpad ga je rechtsaf het Corn. Visserpad op. Na ongeveer 300 meter ga je bij een kruising rechtdoor. Vervolg het pad, na ongeveer 100 m kom je bij de ingang van Speelnatuur van OERRR.
Griezelgreppel in het speelbos

3. Speelnatuur van OERRR

Rond 1910 liet familie Von Bernstorff (de laatste particuliere eigenaar van het eiland) het dennenbos van Schiermonnikoog aanplanten. Het bos was bedoeld voor houtproductie. Maar door de extreme omstandigheden (zilte lucht, harde wind, voedselarme zandgrond) groeiden de bomen zo langzaam, dat het idee van houtproductie al snel werd gestaakt.

Het bos is nu Speelnatuur van OERRR. Hier kunnen kinderen hutten bouwen, door de griezelgreppel klauteren, in het zand van het voetbalveld spelen en nog veel meer.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  • Een deel van de route loopt door het duingebied van Schiermonnikoog. Vanwege enkele vrij steile hellingen adviseren wij rolstoelgebruikers een begeleider mee te nemen.
  • Bij het horecabedrijf aan de Berkenplas en bij het Bezoekerscentrum is er een rolstoeltoegankelijk toilet.
  • Langs de route staat een aantal banken en picknicktafels. Aan de toegankelijkheid van deze plekken wordt op dit moment nog gewerkt
  • Bij de Berkenplas en Speelnatuur van OERRR staan rolstoelvriendelijke picknicktafels.

  Vervoer op het eiland

  • De bussen van ARRIVA op Schiermonnikoog zijn geschikt voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Ook de bushaltes zijn geschikt.
  • Taxi Boersma beschikt over een moderne multifunctionele rolstoel- en scootmobielbus. Meer info
  • Bij fietsenverhuur Soepboer kun je een duofiets, scootmobiel of elektrische riksja reserveren. Meer info
 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Speelnatuur Schiermonnikoog Berkenplas

 • Drink- & Eethuis De Berkenplas

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda