Ga direct naar inhoud
Nieuws

Edelhertenbronst Veluwezoom dit jaar goed zichtbaar

17 oktober 2022 | Susanne Blommaert

Elk najaar vechten mannetjes edelherten om de gunsten van de vrouwtjes: de bronst. Een bijzonder fenomeen, waar mensen graag naar komen kijken. Ook dit jaar deden boswachters van Natuurmonumenten weer hun best om bezoekers welkom te heten, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er zo min mogelijk verstoring was. Toezichthouders moesten af en toe optreden, maar kijken redelijk tevreden terug op de afgelopen weken.

Burlend edelhert tijdens de bronst

Wat is bronst?

De bronstperiode voor de edelherten is weer voorbij. Tijdens de bronst vechten de mannetjesherten luid burlend om de vrouwtjes. Doorgaans speelt zich dit af vanaf de tweede helft september tot en met de eerste week van oktober. Aan het eind van de bronstperiode zijn de vrouwtjesherten, de hindes, ‘beslagen’. Dat wil zeggen dat ze zwanger zijn en komend jaar een kalf zullen krijgen.

Veel herten gezien

Bij observatiepost De Elsberg trok het natuurfenomeen ook dit jaar veel bekijks. Daar bleek dat de edelhertenbronst goed zichtbaar (en hoorbaar!) was. Ook hield de bronstperiode wat langer aan. Vrijwilligers gaven dagelijks uitleg aan het publiek en leidden een en ander in goede banen. Ook hielden zij bij wat er zoal te zien viel. In drie weken tijd werden op deze plek in totaal 528 edelherten gespot.

Overtreders op de bon

De meeste bezoekers hielden zich netjes aan de toegangsregels, maar niet iedereen. Net als voorgaande jaren werd er extra toezicht gehouden in het natuurgebied. Boswachters van Natuurmonumenten werkten nauw samen met collega boa’s van de gemeente Rheden, Landgoed Middachten, Landgoed Kiezelberg, Staatsbosbeheer, gemeente Arnhem, Geldersch landschap en de politie. Zij spraken mensen aan en schreven in totaal 88 processen-verbaal uit; in de meeste gevallen ging het om mensen die buiten de paden liepen, sommigen ook door het rustgebied.

Maak zelf een hertenwandeling

Voor een fijne natuurwandeling met een goede kans om herten tegen te komen is de Bronstroute Veluwezoom het hele jaar door geschikt. Ook tijdens deze wandeling in het Deelerwoud kom je vaak dam- en edelherten tegen.

 

Lees meer over het edelhert > 

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert