Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog #1: een wolf voor de camera!

02 december 2020

Boswachter Frank Theunissen laat je via zijn blogs zien hoe de wolf leeft op de Zuid-Veluwe. In dit eerste blog ‘Wolfblog #1: een wolf voor de camera!’ beschrijft Frank Theunissen wat er door hem heengaat als hij de eerste beelden van de wolf op de Zuid-Veluwe ziet en wat eraan voorafgaat.

poseren voor de camera

Heb jij ze gezien? De eerste beelden van de wolf op de Zuid-Veluwe? Wildcamera’s van Natuurmonumenten hebben in juni 2020 bijzondere beelden van een wolvin kunnen vastleggen. Niet eerder werd in Nederland het natuurlijke gedrag van een wolf zo vaak en zo scherp vastgelegd. Echt uniek en er komt nog meer beeldmateriaal!



”Het is ongelooflijke mazzel dat dit tafereel zich voor onze camera afspeelde”, zegt Frank Theunissen, boswachter bij Natuurmonumenten. “En ik zou zo graag iedereen nog meer mooie beelden van de wolvin willen laten zien.” Frank Theunissen laat je daarom voortaan via zijn blogs zien hoe de wolf leeft op de Zuid-Veluwe. 

 

Natuurmonumenten | Wolfblog #1 | Een wolf voor de camera!

Foto via de boswachters groepsapp

Ping, zegt mijn telefoon. Het is 24 mei 2020 en op de boswachters groepsapp verschijnt een foto van een bospad met daarop duidelijke pootafdrukken en daaronder de vraag “Zou dit van een wolf kunnen zijn?” Het zou wel het een en ander verklaren. Sinds kort merken we namelijk dat het wild zich anders gedraagt dan we gewend zijn. Onrustig, soms zelfs paniekerig en lopend op plaatsen waar we ze normaal gesproken eigenlijk weinig tegenkomen. Ook menen we te zien dat het wild meer voor de open stukken van het bos kiest in plaats van de dichte dekking.

Antwoord van Wolven in Nederland

Ik bel mijn collega op. Hij vertelt dat het dier uit het bos is gekomen, een meter of 20 over het pad heeft gelopen en toen weer vanaf het pad het bos is ingelopen. Geen voetstappen te zien, zo vertelt hij. Dus geen wandelaar met een hond. Via de site van Wolven in Nederland voer ik de gegevens in en ik krijg al snel het antwoord: “Mogelijk een wolf, maar het is niet met zekerheid te zeggen.”

Wildcamera’s

We overleggen binnen het team en maken werkafspraken. Een van de afspraken is dat ik een paar wildcamera's ga plaatsen om een eventueel aanwezige wolf vast te leggen op beeld. Ik kom erachter dat het best wel tegenvalt om een geschikte boom te vinden om de camera aan op te hangen, als je bedenkt dat je met een camera met een bereik van 20 meter in het bos staat. Heel even bekruipt mij het gevoel van zoeken naar een speld in een hooiberg.

In de weken die volgen zorg ik ervoor dat de camera's naar behoren blijven werken. Regelmatig vervang ik de SD-kaartjes om ze vervolgens thuis uit te lezen. Telkens met de hoop een wolf in beeld te krijgen. Tevergeefs. Wel treffen collega's hier en daar pootafdrukken aan.

Raak!

Maar dan, zondag 14 juni 2020! Ik heb die ochtend de SD-kaartjes vervangen en zit thuis op de bank met de laptop op schoot door de opnames heen te scrollen. Mijn vriendin zit naast me en kijkt met een schuin oog mee. “Wolf!”, klinkt het naast me. Ik heb het gemist. Even terugkijken. En ja hoor, in de ochtendmist struint ineens een wolf door het beeld! Ongeloof en blijdschap overheersen. Echt een bijzonder moment. We hebben in ons gebied een wolf op beeld vastgelegd! Ik informeer het team en stel de contactpersoon van Wolven in Nederland in kennis. Iedereen is enthousiast. Deze beelden smaken naar meer.

Precies een week later legt een van onze camera's vast hoe de wolf ‘s morgens rond 05.30 uur in een sluipdraf jagend langsloopt. Waarna een andere camera om 09.15 uur diezelfde ochtend de wolf filmt tijdens het water drinken na een, aan de volle maag te zien, geslaagde jacht.

Jonge wolvin

Na het bekijken van de opnames waarin de wolf in het water speelt (22 juni 2020), de dagopname van 24 juni 2020 en de nachtopname van 26 juni 2020 zijn wij ervan overtuigd dat we te maken hebben met een jonge vrouwelijke wolf. De meesten in ons team denken dat het een jonge wolvin is uit de worp van 2019 van de roedel van de Noord-Veluwe die daar vertrokken is na de geboorte van de welpen van dit jaar. Om daar zekerheid over te krijgen moeten we een tamelijk verse drol van haar zien te vinden om te bemonsteren zodat haar DNA-profiel kan worden vastgelegd. Maar de belangrijkste vraag voor ons is natuurlijk: “Is ze een blijvertje?”

 

Boswachter Frank Theunissen

 

Nieuwsgierig naar mijn andere wolfblogs?

Meer weten over het standpunt van Natuurmonumenten over de wolf? 



Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden en Boswachterskantoor De Groote Modderkolk in Loenen organiseren wolvenexcursies op de Veluwe. Een mooie kans om alles te weten te komen over de wolf! Houd de activiteitenagenda in de gaten.