Ga direct naar inhoud

Volg de wolf op de Zuid-Veluwe

Heb jij ze gezien? De eerste beelden van de wolf op de Zuid-Veluwe? Wildcamera’s van Natuurmonumenten hebben in juni 2020 bijzondere beelden van een wolvin kunnen vastleggen. Niet eerder werd in Nederland het natuurlijke gedrag van een wolf zo vaak en zo scherp vastgelegd. Echt uniek!

Volg de wolf op de Zuid-Veluwe - wolfblog

De eerste beelden van de wolvin op de Zuid-Veluwe

We zien de wolvin op de beelden voorbijlopen met een zwijnenbig in de bek en drinkend bij een poel. Op andere beelden is ze druk in de weer met een tak en kijkt ze nieuwsgierig de camera in. Camerabeelden waarop eerst een kreupel edelhert en daarna in hetzelfde spoor een vastberaden wolf te zien is, doen sterk vermoeden dat het edelhert even later als wolvenvoer aan zijn einde kwam. Maar een groot mannelijk edelhert weert zich kranig: als hij vlak voor de camera zijn gigantische gewei richting de wolf duwt, druipt het roofdier af.

Wolvin voelt zicht thuis op de Zuid-Veluwe

Wolfblog van de boswachter

”Het is ongelooflijke mazzel dat dit tafereel zich voor onze camera afspeelde”, zegt Frank Theunissen, boswachter bij Natuurmonumenten. “En ik zou zo graag iedereen nog meer mooie beelden van de wolvin willen laten zien.” Frank Theunissen laat je daarom voortaan via zijn blogs zien hoe de wolf leeft op de Zuid-Veluwe. Volg de wolf!

Update

Helaas is de wolvin op de Zuid-Veluwe zaterdag 6 maart 2021 verongelukt op de N224 tussen Ede en Arnhem. De uitslag van het dna-onderzoek gaf in juni 2021 officieel uitsluitsel: het ging om de wolvin die al even in ons gebied verbleef. 'Wolfblog #5: de laatste beelden van de wolf' zou de laatste blog zijn van boswachter Frank Theunissen, maar we werden afgelopen maanden verrast door wolvenactiviteit in ons gebied. Daarom heeft Frank besloten toch door te gaan met bloggen. Hieronder vind je zijn nieuwste blog mét nieuwe beelden.

Wolfblog #1: een wolf voor de camera!

In dit eerste blog ‘Wolfblog #1: een wolf voor de camera!’ beschrijft Frank Theunissen wat er door hem heengaat als hij de eerste beelden van de wolf ziet en wat eraan voorafgaat. 

Wolfblog #2: de zomer van de wolf

In dit tweede blog ‘Wolfblog #2: de zomer van de wolf’ beschrijft Frank Theunissen hoe de wolf de zomermaanden doorbrengt.

Wolfblog #3: het najaar van de wolf

In dit derde blog 'Wolfblog #3: het najaar van de wolf'' beschrijft Frank Theunissen hoe de wolf de herfstmaanden doorbrengt. 

Wolfblog #4: de winter van de wolf

In dit vierde blog "Wolfblog #4: de winter van de wolf" beschrijft Frank Theunissen hoe de wolf de wintermaand december doorbrengt. 

Wolfblog #5: de laatste beelden van de wolf

Boswachter Frank Theunissen liet je via zijn blogs zien hoe de wolf leeft op de Zuid-Veluwe. Inmiddels weten we allemaal dat de wolvin is verongelukt op de N224 tussen Ede en Arnhem. In dit vijfde blog "Wolfblog #5: de laatste beelden van de wolf" sluit Frank Theunissen het wolfblog nu de hoofdrolspeelster er niet meer is. 

Wolfblog #6: nieuwe wolven melden zich

Tegen ieders verwachting bleef de achtergebleven reu waar hij was. En dat niet alleen: ook andere wolven wandelen voorbij onze wildcamera's. Reden genoeg om tóch door te gaan met bloggen. 

Wolfblog #7: predatie van een volwassen mannetjes edelhert

In dit wolfblog bewijzen de wildcamerabeelden dat een wolf alleen ook op volwassen mannetjes edelherten jaagt en dat andere dieren, onder andere aaseters, profiteren van de aanwezigheid van wolven.

Wolfblog #8: nieuwe wolven gesignaleerd

In dit wolfblog deelt boswachter Frank Theunissen nieuwe beelden van wolven op de Zuidwest-Veluwe. Voor de wildcamera’s van Natuurmonumenten trokken afgelopen maanden wederom wolven voorbij. Of ze blijven, weten we niet.

Wolfblog #9: welpen op de Veluwe

Het was even stil rondom de wolvenblog nadat de wolvin was doodgereden en de reu doodgeschoten. Maar boswachter Frank Theunissen heeft nieuws te melden: deze winter kwam een nieuw paar voor de camera's langs en dit voorjaar kregen zij welpen.

Standpunt Natuurmonumenten 

Meer weten over het standpunt van Natuurmonumenten over de wolf? Lees hier hoe Natuurmonumenten denkt over de terugkeer van de wolf in Nederland.

Wolvenexcursies

Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden en Boswachterskantoor De Groote Modderkolk in Loenen organiseren wolvenexcursies op de Veluwe. Een mooie kans om alles te weten te komen over de wolf! Houd de activiteitenagenda in de gaten voor de wolvenexcursies op de Veluwe.

Wolfblogs van de boswachter

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid