Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De wolf

Het ziet er naar uit dat de wolf zich na een lange afwezigheid weer heeft gevestigd heeft op de Veluwe. Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de natuur.

De Wolf

Het ziet er naar uit dat de wolf zich na een lange afwezigheid weer heeft gevestigd heeft op de Veluwe. Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de natuur.

Vestiging in Nederland

Op de Noordelijke Veluwe leeft sinds kort een wolvenpaar dat in 2019 drie welpen kreeg. Ook in het zuiden van de Veluwe heeft zich een wolvin gevestigd. De wolf was al 150 jaar niet meer in Nederland gezien, maar sinds 2015 duiken er weer af en toe wolven in ons land op. De dichtstbijzijnde roedel wolven leeft op circa 200 kilometer van de Nederlandse grens. Vanuit Duitsland trekken wolven onder andere naar Nederland op zoek naar een nieuw leefgebied. Met de vestiging van het paar op de Noordelijke Veluwe is de terugkeer van de wolf naar Nederland officieel een feit.

Risico's

Of de wolf ook op de langere termijn Nederland een geschikt leefgebied vindt, is de vraag. Het antwoord is uiteraard aan de wolf zelf. Voedsel is er genoeg, maar zijn er ook voldoende plekken om ongestoord jongen groot te brengen? Bieden onze natuurgebieden genoeg rust?

Het drukke verkeer in ons land zien we als de belangrijkste risicofactor voor de wolf. In het versnipperde Nederlandse landschap zal een wolf regelmatig een weg moeten kruisen. De kans op aanrijdingen is daarmee groot en dat bemoeilijkt de vestiging van een duurzame populatie.

De wolf roept bij mensen diverse gevoelens op, positieve en negatieve. Het is daarom goed om in een maatschappelijk debat enthousiasme en angsten te delen en ons zo voor te bereiden op de komst van de eerste zwervende wolven.

Welkom wolf

Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de Nederlandse natuur. Een toppredator als de wolf ontbreekt al ruim een eeuw in ons land. De terugkeer van de wolf laat dat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn waar een toppredator zich thuis voelt; grote robuuste natuurgebieden waar ruimte is voor natuurlijke processen.

De komst van de wolf brengt ook vragen met zich mee. We maken afspraken met andere beheerders en de provincies over hoe we omgaan met de wolf. Daarom is een Interprovinciaal wolvenplan gemaakt. In dat plan staat wie er verantwoordelijk is voor schadepreventie, schadevergoedingen, voorlichting en onderzoek. De provincies werken op dit moment fase 2 van het draaiboek verder uit. Natuurmonumenten adviseert hierbij. 

Wat doet Natuurmonumenten?

  • Natuurmonumenten geeft zelf voorlichting over de wolf.
  • OERRR geeft kinderen informatie over de wolf voor een spreekbeurt.
  • Natuurmonumenten maakt deel uit van het platform Wolven in Nederland.

 

logo