Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog #5: de laatste beelden van de wolf

23 maart 2021

Op 6 maart verongelukte ‘onze’ wolvin op de N224 tussen Ede en Arnhem. Daar is inmiddels genoeg over gezegd en geschreven en ik heb daar verder niets meer aan toe te voegen.

De laatste beelden van de wolf op de Zuid-Veluwe

Voor onze boswachters was de aanwezigheid van deze wolvin in ons gebied vooral speciaal omdat ze een in Nederland geboren wolf was. Ze vertrok, amper 1 jaar oud, vanuit het roedel van de Noord-Veluwe naar de Zuid-Veluwe. Vestigde zich, kreeg in december een partner en zou eind april of begin mei welpen hebben gekregen.

Geen wolf op camerabeelden

In het terrein werd het al snel duidelijk dat ze er niet meer was. De uitslag van het dna-onderzoek zal rond juni officieel uitsluitsel geven. Vaste looproutes die ze altijd liep bij verplaatsing door het terrein werden niet meer gebruikt. Geen wolf op camerabeelden.Het duurde meer dan een week voordat eindelijk de reu weer in beeld verscheen. Op dit moment (22 maart) is hij nog steeds aanwezig in het gebied. We hopen natuurlijk dat hij blijft en dat er in de komende maanden een nieuwe wolvin het gebied binnen zal trekken, waarmee hij samen een paartje kan gaan vormen. Tot die tijd zullen we blijven monitoren, maar eindigen we dit wolfblog omdat de hoofdrolspeelster er nu eenmaal niet meer is.

Veel geleerd

We hebben het afgelopen jaar in de praktijk veel kunnen leren over de interactie tussen wolf en prooidieren en de veranderde dynamiek die dat in een gebied met zich mee brengt. De opgedane kennis kan ons helpen bij toekomstige keuzes die we voor het beheer van ons gebied zullen gaan maken.

Natuurmonumenten | Wolfblog #5 | De laatste beelden van de wolf