Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog #6: nieuwe wolven melden zich

22 juli 2021 | Frank Theunissen

Nadat de wolvin verongelukt was dacht ik dat daarmee ook een einde zou komen aan het bloggen over de wolven. Het leek logisch dat de reu na de dood van zijn partner zou wegtrekken uit ‘mijn’ gebied. Maar het mannetje is gebleven. En dat is niet het enige wat er gebeurde. Om met de deur in huis te vallen: ik heb alle reden om te blijven bloggen.

wolf

We zijn natuurlijk gewoon doorgegaan met het monitoren van wild met wildcamera’s. Er zijn een paar maanden voorbij gegaan en het is inmiddels Juli. Aan de hand van de gemaakte beelden weten we dat er nog drie andere wolven in het gebied zijn of zijn geweest. Ze hebben zich in de afgelopen periode regelmatig op camera laten zien. Dat heeft mooie beelden opgeleverd die we in de komende maanden graag met jullie willen delen.

Blijver of voorbijganger?

Welke wolven er nu precies zijn, wie voorbijganger is en wie zal blijven, weten we niet. We laten ons verrassen en proberen het te volgen, maar we weten ook dat wolven behoorlijk slim zijn en dat camerabeelden lang niet alles zeggen. Dat is eigenlijk juist wel mooi, vind ik. De natuur blijft ons verrassen.

Beelden

Op de filmpjes die bij deze blog horen staan als een soort van introductie filmpjes waar vier verschillende wolven op te zien zijn.

In volgorde zie je:

  • Twee opnames van de al aanwezige reu. 
  • Vervolgens twee opnames van een wolf waarvan we het geslacht (nog) niet weten. Duidelijk een andere wolf dan je ziet in de eerste filmpjes: de tweede wolf is veel forser en anders getekend.
  • Daarna zie je twee opnames van een wolf waarvan ik denk dat het een vrouwtje is, maar zekerheid daarover hebben we nog niet. Deze wolf is juist weer een stuk slanker dan de eerste twee.
  • De laatste twee opnames zijn duidelijk zichtbaar van een mannelijke wolf. Postuur van deze wolf is net als de derde wolf ook slank, maar in tegenstelling tot de vorige wolf is bij deze wolf tijdens het lopen het geslacht duidelijk te zien.

Op basis van toekomstig DNA-onderzoek wordt misschien meer duidelijk over geslacht en herkomst van de wolven die we op de camera zien. Tijd zal het leren…of niet!

Tot de volgende blog.

Frank Theunissen

Nieuwsgierig naar mijn andere wolfblogs?

Lees hier alles over de wolf

Meer weten over het standpunt van Natuurmonumenten over de wolf? 

Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden en Boswachterskantoor De Groote Modderkolk in Loenen organiseren wolvenexcursies op de Veluwe. Een mooie kans om alles te weten te komen over de wolf! Houd de activiteitenagenda in de gaten.

Frank Theunissen
Frank Theunissen