Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute landgoed Koningshof, vlak bij Haarlem

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

parasolzwam
1 uur 10
3,5 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Kom naar het sprookjesachtige Koningshof. Het landgoed bestaat uit een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. Wandel over avontuurlijke paden, slingerend door het heuvelachtige duingebied. Kom lekker uitwaaien en laat de kinderen zich heerlijk uitleven op de speelweide.

De wandeling voert je door een deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het landgoed rondom het landhuis Koningshof is 200 ha. groot en een prachtig wandelgebied. Je loopt afwisselend over zandpaadjes en gevarieerd groen bosgebied. Misschien kom je op de route konikpaarden en Schotse hooglanders tegen.

  • Route is gemarkeerd met groene pijltjes.

Waar kun je starten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland duinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Parkbos

Een groot deel van de wandeling voert door aangelegde natuur. Tuinarchitect L. Springer bedacht begin 20e eeuw het ontwerp van het parkbos, met de Engelse landschapsstijl als uitgangspunt. Kenmerkend voor deze stijl zijn natuurlijk ogende kronkelpaden, waterpartijen, heuvels en open velden. Het parkbos van Koningshof bestaat uit een centrale weide met daar om heen grote bomen. Allerlei soorten heesters vormen de onderlaag. In het voorjaar bloeien de stinsenplanten, zoals daslook, sneeuwklokje en lelietje-van-dalen. Stinsenplanten zijn van oorsprong uitheemse planten, aangeplant door vroegere landgoedeigenaren. Rondom de centrale weide loopt een speels wandelpad, dat op verschillende plaatsen een doorkijk geeft naar het landhuis. Een stukje verderop zie je aan de linkerkant de moestuin van Koningshof, met daarin de plantenbakken en de fazanterie. Natuurmonumenten heeft veel werk verricht om het parkbos in oude glorie te herstellen. De werkzaamheden zijn in 2014 zo goed als afgerond. De komende jaren zal Koningshof alleen maar mooier worden.

2. Tonderzwammen

Tonderzwammen leven op dode en halfdode bomen, zoals hier op de dode beuk. Vroeger gebruikte men deze zwam als tondel. Met behulp van vuursteen en ijzer kon de licht ontvlambare zwam ontstoken worden. Zo maakte men met deze ‘aansteker’ vuur. Ook gletsjermummie Ötzi droeg enkele stukjes tonderzwam bij zich! In de tonderzwam leven allerlei zwametende insecten, zoals kevers, en hun natuurlijke vijanden.

3. Begrazing

Konikpaarden en Schotse hooglanders begrazen dit gebied. Ze voorkomen verruiging en zorgen voor open plekken. De konik is van oorsprong een half wild paardenras uit Polen en Wit-Rusland. Echte overlevers onder ruige omstandigheden! De Schotse Hooglander is een runderras uit….Schotland. Strenge winters doorstaan ze moeiteloos! Door hun verschillende manier van grazen zorgen de grote grazers voor variatie in de begroeiing. Want: koeien trekken met hun tong planten los en paarden snijden planten met hun scherpe tanden. De grazers zorgen voor open plekken in het landschap. Parelmoervlinders en duinparelmoervlinders komen hier graag. Hun rupsen leven van duinviooltjes, die alleen op open zand groeien. Hier vind je ook karakteristieke duinroosjes. Langs het pad vind je de in Nederland zeldzame kruiden: agrimonie en veldhondstong.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes