Ga direct naar inhoud
Terug

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (rood) bij Noorden

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Kano op de Nieuwkoopse Plassen
2 uur 53
8,65 km

Over de route

De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig moerasgebied met een wirwar van grote en kleine plassen, rietlanden, hooilanden, bosjes en sloten. De afwisseling en rust zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen. Verken het gebied met de kano en maak kennis met bijzondere vogels zoals de zwarte stern, purperreiger en lepelaar!

Download hier het GPX-bestand

Startpunt

Bij het startpunt, kanoverhuur Nikano, huur je direct een kano. Vanaf hier peddel je zo de Nieuwkoopse Plassen op. De kanoroute is aangegeven met 24 palen waarop een rood kanootje staat. De route duurt drie tot vier uur.

In het gebied drijven soms veenbonken, stukken bodem die boven komen drijven. Zie dit als drijvende ijsschotsen, het grootste gedeelte zit onder water. Blijf hier uit de buurt, zodat je niet vast komt te zitten.

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Parkeerplaats Simon van Capelweg

Wat kom je onderweg tegen?

Nieuwkoopse Plassen

1. Nieuwkoopse Plassen

Je vaart hier langs routepunt 1.

De afwisseling en rust in de Nieuwkoopse Plassen zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen. Je maakt kennis met de op een na grootste kolonie purperreigers van Nederland. Andere bijzondere vogels die hier broeden zijn onder meer de lepelaar en zwarte stern. Voor de plantenliefhebbers is de het natuurgebied ook de moeite waard. In het vroege voorjaar geven de dotterbloemen en koekoeksbloemen de riet- en hooilanden kleur. Iets later zorgen rietorchis en waterlelies voor prachtige plaatjes.

Vervening

2. Vervening

Je vaart hier langs routepunt 2.

Aan deze met stroken land onderbroken plas De Poelkamp, is nog enigszins te zien hoe het Nieuwkoopse plassengebied is gevormd onder invloed van de vervening. Om turf te winnen zijn brede stroken uitgebaggerd, de petgaten. Daartussen lagen smalle stroken land waar de bagger te drogen werd gelegd tot turf. Deze legakkers zijn later gedeeltelijk weggeslagen door het water, waardoor het veel grilliger waterland dat je hier ziet, is ontstaan. Het is nu een van de mooiste stukken van het gebied. Vooral in de zomer als de waterlelies er uitbundig bloeien. Onder water groeit groot nimfkruid, een zeldzame waterplant.

Waterlelies

3. Zonzoekers

Je vaart hier langs routepunt 3.

In de zomer vaar je hier in een zee van kleur, zoveel waterlelies bloeien hier op het water. Deze planten zijn echte zonzoekers die volop hun bloemen laten zien als de zon schijn. In de avond sluiten de bloemen. Onder water groeit groot nimfkruid, een zeldzame waterplant die onderwater vooral groeit op zonnige en warme plaatsen.

Praktische informatie

  • Noorden, Kanoverhuur Nikano

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda