Ga direct naar inhoud
Nieuws

Noordals Fietsplan in ontwikkeling: Denk mee!

24 maart 2021 | Paul Wijenberg

De gemeente Eijsden-Margraten werkt aan een fietsplan voor de hele gemeente, waaronder het Noordal. De centrale vraag van het fietsplan is dan ook hoe de Gemeente samen met o.a. Natuurmonumenten maar ook U de vele belangen in dit gebied goed kan afstemmen. De drukte in dit prachtige buitengebied neemt immers steeds meer toe! Waar ziet u kansen en knelpunten? Laat het de Gemeente weten!

fietsers haarzuilens

Natuurmonumenten als buurman

Natuurmonumenten beheert in het Noordal zeer bijzondere percelen die een unieke cultuurhistorie, talloze authentieke landschapselementen en prachtige belevingskansen hebben. Daarom zullen ook wij -net als andere belanghebbenden op dit onderzoek met een zogenaamde interactieve kaart reageren. Kort door de bocht onze mening:

Wij begrijpen ieders wens om hier te voet of per fiets van dit gebied te genieten en hier een bijzondere natuurbeleving mee te maken. Echter, we vragen alle respect voor dit authentieke landschap en zijn gebaat bij regulering van de grote drukte. Uitgekiende zoneringen, geen nieuwe routepaden, niet meer asfalt en respect voor de stiltegebieden en gebieden met kwetsbare natuur staan hoog op ons wensenlijstje. 

Wij vinden het tevens onze taak om U actief te betrekken bij deze ontwikkelingen. Daarom onze oproep: doe mee om de belangen van recreatie en natuurbehoud te behartigen. 

De Gemeente nodigt uit

Met dit fietsplan wil de gemeente Eijsden-Margraten beter rekening houden met de huidige problemen en kansen. Door de groei van het aantal fietsers en de toenemende gemiddelde snelheid ziet zij steeds meer kleinere en grotere ongelukken gebeuren. Tegelijk klagen mensen over overlast, staat de unieke natuur onder druk en krijgt professioneel verkeer (vracht- en landbouwverkeer) tijdens de uitvoering van werk vaker te maken met vervelende confrontaties met tour-,  sport- of e-fietsers. Lastig én onveilig voor het professionele verkeer en voor de fietsers. Want de gemeente wil de fietser juist faciliteren, omdat zo toeristisch-economische, natuur- en duurzaamheidsbelangen gediend worden. Waar ziet U kansen en knelpunten? Laat het de Gemeente! Zij hecht veel waarde aan uw inbreng. 

Dank voor uw reactie, mede namens de Gemeente. 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg