Ga direct naar inhoud
Nieuws

Artikel in BN/De Stem: De Oude Buisse Heide is een inspirerend natuurgebied vol ‘girlpower’

01 maart 2019 | Miranda Fieret

Dat de Oude Buisse Heide bij Achtmaal een rijke geschiedenis heeft, merk je bij elke stap die je er zet. Ooit was De Angorahoeve het zomerverblijf van het echtpaar Henriëtte Roland Holst (dichteres) en Richard Roland Holst (kunstenaar). Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet over het landgoed en de meest bijzondere moet de Gedichtenroute zijn. Een tocht van 5 kilometer die je door het bos en langs boerderij De Annahoeve leidt. Onderweg tref je verschillende gedichten van Henriëtte. De voormalige bewoonster schreef veel van haar werk terwijl ze op het landgoed vertoefde.

Wandeling op de Oude Buisse Heide

Bezoekers die spontaan geïnspireerd raken door de omgeving, mogen zelf ook een gedicht insturen. ,,We hebben genoeg kopij voor een heel jaar", vertelt boswachter Miranda Fieret. ,,De meeste gedichten blijven drie maanden hangen, voordat ze vervangen worden."

 

Naast de rijke geschiedenis is ook de natuur de moeite waard. In de lanen zie je veel grote, oude bomen. Akkertjes, vennen en grasland wisselen elkaar af. Dat trekt een breed scala aan dieren aan. ,,Je hoort veel verschillende zangvogeltjes zoals de appelvink, de tuinfluiter en de wielewaal", vertelt Fieret. ,,Het meest kenmerkend zijn de spechten. Die hoor je overal op de Oude Buisse Heide. Die oude bossen zijn een luilekkerland voor spechten." Er leven verder diverse soorten vleermuizen in het gebied, die - net als de steenmarter - genoeg schuilgelegenheid in de gebouwen op het landgoed vinden. En ook de levendbarende hagedis is thuis op de heide.

Het is alsof de tijd heeft stilgestaan op het landgoed, vindt de boswachter. ,,Het is rustig, eenvoudig en kleinschalig hier. En het is bijzonder dat er zo veel girlpower in de geschiedenis zit. Dichteres Henriëtte heeft veel betekend voor de politiek en de kunsten. En het atelier op dit landgoed is ontworpen door de eerste vrouwelijke architecte van Nederland: Margaret Staal-Kropholler."

Dicht bij de voormalige woning van de dichteres staat een stalen stellage, die het oude badhuis representeert. Henriëtte zwom graag in de zwemvijver en het badhuis werd gebruikt als omkleedruimte en als plek om beschut te kunnen zitten. De zwemvijver is tegenwoordig niet meer te bezoeken, omdat het beschermd natuurgebied is geworden waar de natuur haar gang mag gaan.

In het voorjaar is de heide bezaaid met paarse bloemetjes, vertellen Peter en Ingrid van Meijeren uit Wernhout. Maar ook nu er een pak sneeuw ligt, dat glinstert in het winterse zonlicht, is het een prachtige omgeving om in te wandelen. ,,Ik ging hier eerst vaak hardlopen. Dat doe ik niet meer, maar als ik hier wandel, begint het meteen weer te kriebelen", vertelt Peter. ,,Het landschap is erg afwisselend en je loopt zo over naar de aansluitende landgoederen. Er zijn onderweg wat restaurantjes. Je kunt hier alle kanten op; de langste route is 12 kilometer."

Op een koude, maar zonnige dag is het rustig op de Oude Buisse Heide. In de zomer is dat wel anders. ,,Dan kan het hier druk zijn", weet Ingrid. ,,Dan is het hier ook zo mooi. Maar ook het winterseizoen heeft zijn charmes", vindt ze.

Een stukje geschiedenis

Turf speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Oude Buisse Heide, het landgoed tussen Achtmaal en Schijf. In 1618 werd watergang de Turfvaart gegraven. Toen de turf in de loop der tijd verdween, kwam er landbouw en gingen mensen zich er huisvesten. Drie landgoederen werden aangelegd op de droge, zanderige grond. Zo ontstonden Wallsteijn, De Moeren en de Oude Buisse Heide.

Het gebied is voor velen een inspiratiebron gebleken. Zo kwam kunstschilder Vincent van Gogh er graag. Schrijfster en politica Henriëtte Roland Holst was de laatste eigenaresse van landgoed Oude Buisse Heide, ze kreeg het van familie. Het landgoed was voor haar en haar man een zomerverblijf, waar ze veel van haar werken schreef. In de Herenkamer ontvingen zij en haar man Richard Roland Holst verschillende beroemdheden zoals schilder Charley Toorop en dichter Herman Gorter.

Het echtpaar Roland Holst had geen kinderen. De socialistisch ingestelde Henriëtte schonk het landgoed, tot grote spijt van haar familie, in 1945 aan Natuurmonumenten.

Dit artikel is verschenen in BN/De Stem op 31-01-2019 en is geschreven door Sandra Moerland

Miranda Fieret
Miranda Fieret