Ga direct naar inhoud
Nieuws

Brandstichting kijkscherm Kiekoet Sint-Pietersberg

29 april 2019

Afgelopen zaterdag is het kijkscherm ‘de Kiekoet’ op de Sint-Pietersberg in brand gestoken en volledig afgebrand. Natuurmonumenten doet aangifte.
Al voor de tweede keer in korte tijd is er brand gesticht. Enkele weken geleden werd de houtwal aan de zijkant van het kijkscherm al in brand gestoken. Deze kon snel provisorisch gerepareerd worden door de inzet van vrijwilligers. Nu is het kijkscherm zelf in de as gelegd.

brand Kiekoet

Gerichte actie

Dit weekend ging het volledige kijkscherm in vlammen op. Deze tweede brandstichting is een gerichte actie. Natuurmonumenten beschikt over aanwijzingen dat er tussen 03.14 en 03.31 een auto op de plek is geweest. De dader(s) is/ zijn daarna meteen weer vertrokken. Om 6.21 pas kwam een melding binnen bij de brandweer, die daarna snel ter plaatse was. Van de Kiekoet was inmiddels echter weinig meer over. Natuurmonumenten is voornemens aangifte te doen en is op zoek naar camerabeelden van de dader.

 

Herstel gaat lang durenHerstel van het kijkscherm gaat lang duren. Het kijkscherm kon in 2007 gerealiseerd worden door een sponsoring. Natuurmonumenten heeft op dit moment geen budget beschikbaar voor herstel en is op zoek naar manieren om het scherm te herbouwen. Natuurmonumenten roept mensen die iets gezien hebben dat kan helpen bij het vinden van de daders op, zich te melden via [email protected].

 

Natuurmonumenten en bezoekers de dupeDe Kiekoet is een van de populairste plekken op de Sint-Pietersberg. Jaarlijks genieten tienduizenden bezoekers van het natuurgebied er van het magnifieke uitzicht over de groeve. De plek is populair bij vogelaars omdat vanaf hier regelmatig de oehoe te zien is. Zowel Natuurmonumenten als de vele bezoekers zijn de dupe van de brandstichting.