Kraamtijd op de Sint-Pietersberg
Sommige dagen voelt het als hoogzomer maar de natuur vertelt ons dat het nog lente is. De eerste orchideeën zijn gespot en In de groeve broedt de kleine plevier. De Canadese ganzen leren hun kuikens zwemmen en meneer en mevrouw oehoe zijn trotse ouders geworden van een prachtig uilskuiken.
Jong en kwetsbaar
Al dat jonge nieuwe leven is prachtig om te zien. De natuur is op haar mooist én op haar kwetsbaarst. De jongen moeten wennen aan hun nieuwe leefomgeving, zijn zich nog niet bewust van de gevaren en zijn vaak nog afhankelijk van hun ouders voor hun voedsel.
Uilskuiken kijken
Dit jaar hebben de oehoes in de oehoevallei één nakomeling gekregen. Vader en moeder brengen geregeld iets lekkers mee voor het jong. Een rat kan hij al in één keer opeten, grotere prooien worden door moeder in hapklare stukken gescheurd. Het uilskuiken is ook al een beetje aan het oefenen om straks te kunnen vliegen. Hij rekt zich uit en flappert met zijn vleugels. Wil je een glimp opvangen van dit jonge oehoeleven? Het Bezoekerscentrum op Wielen staat de komende vrijdag- en zaterdagen bij de Kiekoet, zij kunnen je meer informatie geven.
Schutkleur
Het uilskuiken zit betrekkelijk rustig hoog in de wand, op flinke afstand van bezoekers. Hoe anders is dit voor de kleine plevier die in de groeve zijn eitjes midden op het pad legt. De eitjes hebben precies de kleur van de silexsteentjes. Gelukkig zijn de boswachters hier alert op en geven de nestlocaties snel door. De routes tijdens de groeve-excursies passen we hierop aan zodat de kleine plevier hier ongestoord kan broeden.
Verstopt
Verstopt in het hoge gras kan zomaar een reekalfje liggen. Want de ree kiest als kraamkamer vaak beschutte plekken waar bos en ruige graslanden elkaar afwisselen. Natuurgebied Sint-Pietersberg is daarom een heel geschikt gebied.
In de eerste weken na de geboorte leeft het reekalf vanuit een zelfgekozen schuilplaats. Verstoppen is de beste manier om zich te beschermen tegen gevaar. De moeder weet wel waar zij haar jong heeft achtergelaten maar weet niet precies waar het kalf ligt. Hoort het reekalf de reegeit dan meldt het reekalf zich door het uitstoten van een geluid
Afgelopen week vonden de boswachters een reekalf van nog geen week oud. Het lag een meter naast het pad in het hoge gras. Dankzij de jarenlange ervaring en kennis van de boswachter kon hij zien dat dit jong het niet zou redden. Zijn moeder had hem verstoten zeer waarschijnlijk doordat het jong besnuffeld is door een loslopende hond. De boswachter heeft het kalf naar een opvangcentrum gebracht.
Een paar dagen later vond de boswachter een reekalf van een paar dagen oud op nog geen halve meter naast het wandelpad in de omgeving van d'n Observant. De boswachter heeft het dier veilig opgepakt in een bol gras (om geuroverdracht te voorkomen) en verderop in het bos gelegd om verstoring te voorkomen.
Bescherm mee
Om de flora en fauna in dit natuurgebied te beschermen zijn er toegangsregels. Bezoeken van het gebied is ook in de kraamtijd goed mogelijk, mits je je aan deze regels houdt. Als bezoeker zijn we te gast in het leefgebied en in de kraamkamer van dieren die hier wonen en hun jongen groot brengen. Wanneer wij op de paden blijven, de hond aan de lijn doen en afval mee naar huis nemen, kunnen de dieren buiten de paden in alle rust genieten van hun jongen en deze veilig groot brengen.