Ga direct naar inhoud
Terug

Groeve Route Sint-Pietersberg bij Maastricht, Limburg

Waar: Sint-Pietersberg

Sint-Pietersberg gele route
2 uur 20
7 km

Over de route

Praktisch

 • De wandeling kan in beide looprichtingen gevolgd worden. Wij adviseren om de route "met de klok mee" (rechtsom) te bewandelen. Dan daal je namelijk de  imposante groevetrap af in plaats van deze te beklimmen. Je kunt starten op de parkeerplaats bij Fort Sint Pieter (waarmee deze routebeschrijving is uitgewerkt) of bij Chalet D'n Observant. 
 • De route voert, kloksgewijs vanuit de parkeerplaats bij Fort Sint Pieter, langs de oostflank van de berg naar het plateau op de berg. Van daaruit loop je richting het uitkijkplatform en de trap richting de ENCI-groeve. Je daalt via de imposante trap (deels stenen treden, deels roosters)  af de ENCI-groeve in en maakt een reis door de tijd. In de groeve bewonder je verschillende geologische structuren die door industriële afgravingen aan het licht zijn gekomen. Bovendien krijg je een beeld van het natuurherstel dat hier plaats vindt. Daarna verlaat je de groeve aan D'n Observant kant en steek je de Sint-Pietersberg over richting het Popelmondedal. Dit dal grenst aan het Jekerdal en via de flank aan het Jekerdal wandel je terug richting Fort Sint Pieter; onderweg kom je langs de oude groeves van de Duivelsgrot en groeve Duchateau.
 • Deze Groeve-route is gemarkeerd met gele (recht-hoekige) bewegwijzering in beide richtingen.
 • De route is pittig omdat er een groot hoogteverschil overwonnen wordt (circa 130 meter) en er steile stukken in de route zitten. Goed schoeisel en een goede conditie zijn onontbeerlijk. Helaas is de route niet toegankelijk voor minder validen.
 • In het deel van deze route dat door de ENCI-groeve gaat zijn honden niet toegestaan i.v.m. valgevaar voor de schapen en geiten die de groeve begrazen. In de groeve zijn vele hoogteverschillen die een extra risico vormen voor grazende dieren als ze opgejaagd worden. Aanlijnplicht is niet voldoende om ongelukken te voorkomen. Daarnaast is de steile lange trap in deze route niet prettig voor honden.
 • De groeve is van 1 september tot 1 april van 9.00 tot 17.00 uur geopend; van 1 april tot 1 september van 8.00 tot 20.00 uur.

Waar kun je starten

Platform groeve met publiek
Startpunt

Parkeerplaats Oog van Sint Pieter

Wat kom je onderweg tegen?

1. Grotten Noord

Je ziet hier de ingang van Grotten Noord, of beter gezegd van het Gangenstelsel Noord. Al in de 1e eeuw zaagde men mergelstenen uit de bergwand; met een gewone zaag zonder dat deze kapot ging. En toch kon men daar (fundamenten voor) huizen van bouwen. Vanaf de Middeleeuwen zijn de ‘blokbrekers’ de gangen in de Sint-Pietersberg gaan uitzagen. Een groot deel van de oudere huizen in de omgeving bestaat nog steeds uit mergelsteen. Het gangenstelsel in Grotten Noord en Zonneberg is te bezoeken met een gids via Maastricht Underground

2. Uitkijkplatform

Het platform symboliseert de voortzetting van de vroegere Luikerweg, die door de mergelwinning is verdwenen. De Luikerweg dateert uit de pre-romeinse periode en was een Keltische handelsweg. Vanaf het platform zie je de meertjes in de groeve. Het diepste punt van de groeve – in het grote centrale meer- ligt op 5 m NAP. De Maas ligt hier op 45 m NAP. De diep azuren kleur van het grote meer ontstaat door weerkaatsing van de blauwe lucht en de diepte van de plas. Elders zie je kleinere ondiepere meertjes.

3. Tijdreis door de groeve van de Sint Pietersberg

Als je de trap richting de ENCI-groeve afdaalt, maak je als het ware een geologische tijdreis. Elke centimeter naar beneden is ongeveer 1000 jaar terug in de tijd. De betonnen treden is de periode van de ijstijden 400 000 tot 100 000 jaar geleden, waarin de rivier de Maas grote hoeveelheden grind afzette, dit kun je ook zien in de toplaag naast de trap. Eenmaal bij de metalen treden van de trap aangekomen bevind je je in de periode van het krijt, 145 tot 66 miljoen jaar geleden, de tijd dat hier een tropische zee was. Op de leuning van de trap vind je uitleg over de diverse perioden in de tijd.

Praktische informatie

 • Huisregels

  Let op: in de ENCI-groeve zijn geen honden toegestaan. Deze route is daarom niet hond-vriendelijk.
 • Fort Sint Pieter

 • Startlocatie ENCI-groeve

 • Startlocatie ENCI-groeve

 • Maastricht, Bistro Hoffmanni

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda