Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Sint-Pietersberg bij Maastricht 5,4km

Waar: Sint-Pietersberg

sint-pietersberg popelmondedal
1 uur 19
5,4 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Deze route is aangegeven met een groen rechthoekje op de wandelpaaltjes. 

Maak een afwisselende ommetje over het Plateau en langs de kalkhellingen. Passeer o.a. het verdedigingserfgoed fort Sint Pieter en kasteelruïne Lichtenberg (met audiofragment), de oehoevallei, buitengoed Slavante en de mergelgroeve. Beleef de weelderige, zeldzame natuur en geniet van de vele uitzichten op de Maasvallei en het Jekerdal.

 

Waar kun je starten

Platform groeve met publiek
Startpunt

Parkeerplaats Oog van Sint Pieter

Wat kom je onderweg tegen?

Open Monumentendag op Fort Sint Pieter

1. Fort Sint Pieter

Je staat hier bij het imposante fort Sint Pieter. Dit fort dateert uit het begin van de 18e eeuw (1701-1702). 

NIEUW: Beluister hier het verhaal achter dit imposante fort en haar strategische ligging. 

Het fort diende ter verdediging van de stad Maastricht voor aanvallen vanuit het zuiden. Het verloor zijn verdedigingsfunctie na het opheffen van de vesting Maastricht in 1867. In een van de caponnières van het fort is het ticketoffice van Maastricht Underground en tevens infopunt van Natuurmonumenten gevestigd. Loop hier binnen voor informatie of boek je ticket voor een bezoek aan het fort of de gangenstelsels.

Hellingen

De helling die je net hebt beklommen zegt het al: 'Welkom in Zuid-Limburg' met haar vele hoogteverschillen! Maar laat je niet foppen: de Sint-Pietersberg is eigenlijk geen berg, maar een plateau dat uitgesneden is door de Maas. Aan je voeten strekt de stad Maastricht zich uit

Wijn en worm

2. Wijn en worm

Vanaf een bankje kijk je uit over het Jekerdal. In de verte ligt de witte Apostelhoeve met haar wijnvelden. De Apostelhoeve produceert (lekkere) Limburgse wijn. Door het Jekerdal stroomt de Jeker. Speur het landschap af naar deze kronkelende beek, die vroeger ook wel Worm genoemd werd. En inderdaad, vanuit de lucht, heeft de Jeker wel wat weg van dit kronkelige beestje.

Bijzondere planten en vlinders

3. Bijzondere planten en vlinders

Het plateau is heel bijzonder. Het herbergt zeldzaam heischraal grasland waar vele bijzondere planten groeien, zoals grote en kleine tijm, kleine pimpernel en kandelaartje. In de lente en zomer zie je hier ook tientallen vlinders, zoals het icarusblauwtje van bloem naar bloem fladderen. Om dit zeldzame bloemrijke grasland te behouden beheert Natuurmonumenten dit plateau zorgvuldig. Zo hooien we het grasland en grazen er mergellandschapen om er voor te zorgen dat het plateau mooi open blijft.

Praktische informatie

  • Fort Sint Pieter

  • Brasserie Monte Nova

  • Châlet Bergrust

  • Fort Sint Pieter

  • Grand-Café Buitengoed Slavante

  • Vakantiewoning Hoeve Lichtenberg

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda