Marguerita Hoeve

De enorme rietgedekte schuur van de Marguerita Hoeve is een markant oriëntatiepunt bij de haven van het eiland Tiengemeten. In de schuur vind je Bezoekerscentrum Tiengemeten en een expositie over nieuwe wildernis in de delta.

Zo’n grote en hoge schuur was nodig om de oogst te bergen en paarden en vee te stallen. De voor die tijd moderne schuur is niet gebouwd in de stijl die toen gangbaar was op de Zuid-Hollandse eilanden, maar naar West-Brabants model. Het is een opvallend grote, vierbeukige langsdeelschuur met een vrijstaand woonhuis. Deze bouwwijze is vanuit West-Brabant meegebracht door de eerste beheerders van Tiengemeten, Hugo Vogel en Bastiaan Broere, beiden afkomstig uit Lage Zwaluwe.

Langsdeelschuur

Een langsdeelschuur was erg praktisch als er 's zomers in hoog tempo veel oogst binnengereden moest worden. De deel is namelijk in de lengterichting van de schuur. De oogstwagens kwamen achter elkaar binnen door de dubbele inrijdeuren in de voorgevel, losten hun vracht en reden met de lege wagens weer door de achterdeuren naar buiten.

 

Bezoekerscentrum Tiengemeten

De schuur van de Marguerita Hoeve is 35 m lang, 19 m breed en 13 m hoog. Het gebouw herbergt nu Bezoekerscentrum Tiengemeten. Daarvoor is een transparante glazen ruimte in de schuur geplaatst die de boerderij minimaal aantast en tegelijkertijd maximaal zicht biedt op de imposante kapconstructie en de ankerbalkgebinten. Ook onderdelen van de vroegere paarden- en koeienstallen zijn nog aanwezig.

  • Bouwjaar: 1807, glazen inbouw 2007
  • Architect: Streekeigen bouwstijl, 2007: Tony de Haan