Ga direct naar inhoud
Nieuws

Welkom in de kraamkamer van de Achterhoekse natuur

21 maart 2023 | Jantine Wesselink

Ontluikende bloesems, vogels die je ‘s ochtends wekken met hun fluitconcerten en kleurrijk bloeiende voorjaarbloeiers. Het voorjaar is begonnen. Voor de boswachters van Natuurmonumenten het mooiste seizoen. Ze geven je hier een kijkje achter de schermen en tips hoe ook jij optimaal kunt genieten van de natuur in het voorjaar.

290 download - nm - voorjaarsbloeiers achtergrond

Kraamkamer

In het voorjaar is de natuur één grote kraamkamer. Vogels vliegen af en aan met nestmateriaal en daarna volgt het leggen van de eieren. Eenmaal uitgekomen is het voor de ouders volop eten zoeken voor de jonge vogels. Een kwetsbaar proces waarbij vogels veel energie nodig hebben en dus gebaat zijn bij rust. Boswachters roepen bezoekers daarom op rekening te houden met de dieren in de natuur, zeker in het broedseizoen. Dus houd je aan de regels:

  • Houd honden aan de lijn
  • Blijf op de paden
  • Laat geen afval achter

Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

nest met hongerige merels

Hongerige jonge merels

Zaaien, planten en oogsten

In de historische moestuin van landgoed Velhorst is altijd volop werk aan de winkel. De zaaibedden zijn gereed en voorzien van organische mest. In maart en april kunnen voorzichtig de eerste zaden de koude grond in. Sommigen daarvan zijn (bijna) vergeten groenten. Bijzondere en smaakvolle gewassen. Om ze voor de toekomst te behouden en nooit meer te vergeten, gaan de zaden weer terug naar de Nederlandse Zadenbank.

Naast de moestuin op Velhorst ligt de historische boomgaard met oude fruitrassen. Ze zijn inmiddels vakkundig gesnoeid en nu laten de eerste bloesems zich zien. Geweldig gezicht en tijd voor de bijen om aan de slag te gaan met bestuiving. De opvallende witte houten latjes 'leiden' peren, pruimen en zelfs perziken naar de warme beschutting van muren. Door het leifruit, de boomgaard en de moestuin waren de landgoedbewoners vrijwel zelfvoorzienend.

voorjaar in moestuin Velhorst

Inzaaien van de broeibakken moestuin Velhorst

Lekker warm achter glas

De moestuin heeft een aantal plekken waar de gewassen achter of onder glas staan. Broeien doet groeien: achter glas is het lekker warm. Een houtvuurtje en wat mest zorgen vroeger voor de rest. De tuinman voegde mest en bladaarde toe aan de aarde. Daardoor ontstond broei en werd de grond warmer en vorstvrij. Zo kon hij eerder planten en oogsten. En wie de eerste oogst had, stak een andere landgoedeigenaar de loef af. Ook de muurkas kreeg hulp bij het op peil houden van de temperatuur. Begin 1900 was er nog geen elektra of stromend water op landgoed Velhorst. De tuinman gebruikte een houtkacheltje om de kas warm te stoken om er bloemen op te kweken.

Zelf genieten

Genieten van het voorjaar, doe je toch het best wandelend. Zoek naar een route bij jou in de buurt. Ben je op donderdag op landgoed Velhorst. Dan heb je geluk. Dan is er open tuin en krijg je uitleg van onze enthousiaste moestuinvrijwilligers. Kies je een wandeling in het Grote Veld? Dan heb je bij de schaapskooi misschien geluk en zie je de pasgeboren lammetjes naast de kooi in het zonnetje met hun moeders.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink