Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aandacht voor broedseizoen met gigantisch nest

14 maart 2024 | Miranda Fieret

Reekalfjes in het veld, de hazen rammelen en overal in het bos zijn nesten: vanaf 15 maart is het weer officieel broedseizoen. Ditmaal is er op landgoed Visdonk een heel bijzonder nest. Een nest voor… bezoekers! Om aandacht te vragen voor het broedseizoen heeft Natuurmonumenten één nest gemaakt waar mensen en honden wel dichtbij mogen komen.

Gigantisch nest op Visdonk vanwege broedseizoen

“Kinderen hebben het nest al gevonden”, ziet Miranda Fieret van Natuurmonumenten. “Lekker erin klauteren, honden snuffelen erin”. De vrijwillig boswachters van het landgoed hebben speciaal voor het broedseizoen takken verzameld om dit gigantische nest op te bouwen. “We vragen elk jaar om met enige voorzichtigheid de natuur in te gaan tijdens de kraamperiode van veel dieren. Dit jaar willen we dat op een speciale manier doen”.

Geheugensteuntje

Het nest staat in de officiële periode van het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli. Het is een speelplaats voor kinderen, maar het is óók een geheugensteuntje voor bezoekers om met respect voor de natuur te recreëren.

Fieret: “Voor veel vogels en andere dieren is de lente een bijzondere tijd. Het broeden vergt aandacht en energie. Verstoring tijdens de paarvorming, de nestbouw en het broeden kan nadelig uitpakken voor de voortplanting. Daarom proberen we onze bezoekers zoveel mogelijk bewust te maken van het effect van bijvoorbeeld een loslopende hond of als je van het aangewezen pad af gaat”.

De meeste paden zijn zo aangelegd dat er rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken. Tegelijkertijd blijft genoeg ruimte over voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Net achter het T-huis, precies op de kruising waar kinderen, hondeneigenaren en MTB-ers vaak langs komen, heeft Natuurmonumenten het gigantische nest geplaatst. “Dit is het enige nest op het landgoed dat je van dichtbij mag beleven, waar je in kan spelen en een selfie bij mag maken. En wie weet verstoppen we er rond Pasen wel iets bijzonders in!”.

Miranda Fieret
Miranda Fieret