Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een salamander met acteertalent

07 april 2016 | Marie-Thérèse te Bulte

Dat is één van de resultaten die een frisse aprilochtend op zoek naar amfibieën in de IJsselvallei heeft opgeleverd.

Salamander

Een zogeheten inventarisatieronde langs een poel bij landgoed Voorstonden. Boswachter Wim en vrijwilligster Leida gaan alle ingegraven emmers na. Eens kijken welke amfibieën zich daar hebben verzameld, gevangen op weg naar de poel. Zo kan in de gaten worden gehouden hoe het met de dieren gaat en met hoeveel ze zijn. Er wordt speciaal op één specifieke soort gelet: de in ons land zeldzame knoflookpad.

Hoeveel zijn er?

In voorgaande jaren zijn er larven van knoflookpadden uitgezet in deze poel. Nu gaan we kijken of de kwetsbare dieren terugkeren naar dit water om zich er voort te planten. Om de poel is een scherm geplaatst met aan de voet daarvan een aantal ingegraven emmers. Op weg naar het water vallen de amfibieën erin, zodat ze kunnen worden bekeken, geteld en over het scherm gezet.

Salamander en knoflookpad

Knoflookpad

De knoflookpad op de linker foto is elders in de omgeving gefotografeerd, want de inventarisatierondes op Voorstonden hebben tot nu toe geen knoflookpadden opgeleverd. ‘Dat heeft waarschijnlijk te maken met de ‘landhabitat’, zegt Wim. ‘Knoflookpadden blijken maar vijf procent van hun leven in het water te zitten, alleen om zich voort te planten. De overige tijd zijn ze op het land te vinden. Ze zijn daar heel kieskeurig, willen het liefst een akker met losgewerkt zand waar ze zichzelf in kunnen graven. En daar zit ‘t ‘m waarschijnlijk het probleem. De dichtstbijzijnde akker hier is een paar honderd meter verderop, te ver van de poel. Elders in de IJsselvallei zijn de kansen gelukkig groter. Zoals op de Hiemberg en op het (privé-)landgoed Sterrebos.

De oogst

Toch is de inventarisatieronde allerminst saai. Eén voor één gaan we de emmers langs. Hier en daar hebben we beet. De oogst van vandaag: 7 groene kikkers, 7 bruine kikkers, 4 watersalamandertjes en 4 kamsalamanders. Boswachter Wim tilt een kamsalamander op om de mooie vlekjesbuik te laten zien.

Salamandertje

Hij is niet dood…

We bekijken de kamsalamander eens goed van dichtbij. Zo dood als een pier is-ie, althans, zo lijkt het. Stokstijf ligt de kamsalamander in Wims hand, de pootjes theatraal omhoog gestoken. Maar de oogjes glinsteren. Deze kamsalamander blijkt springlevend, hij heeft gewoon bijzonder veel acteertalent. ‘Doen alsof je dood bent is een handige manier om je vijanden op het verkeerde been te zetten,’ lacht Wim. ‘Dat kan een kamsalamander als geen ander. Zo vergroot hij zijn overlevingskansen.’

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte