Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ontmoet de boswachter op landgoed Woudhuizen op zaterdag 18 juni

18 mei 2022 | Ramona Fredriks

Zaterdag 18 juni heten de boswachters van Natuurmonumenten je van harte welkom op landgoed Woudhuizen in Apeldoorn. Kom langs wanneer het jou uitkomt tijdens de open inloop tussen 11.00 en 15.00 uur. De toegang is gratis.

Ontmoet de boswachter zondag 18 september in Planken Wambuis

Op parkeerplaats Woudhuizen aan de Woudhuizerweg in Apeldoorn staan de boswachters klaar om je tijdens een mooie wandeling van circa 3 km met verschillende stops onderweg meer te vertellen over de natuur. Behalve voor volwassenen is er ook voor kinderen genoeg te beleven. Maak kennis met echte boswachters, kom alles te weten over de dieren die in het gebied wonen of maak zelf popcorn boven het vuur.De samenwerkende partners van Natuurmonumenten op landgoed Woudhuizen (Campus Woudhuis en IVN Natuureducatie) zijn ook met een stand aanwezig en geven informatie over hun activiteiten. Kinderen kunnen een uniek 'natuurkaartje' maken en vogelnestkastjes timmeren. In verband met de beperkte parkeerruimte raden we iedereen aan op de fiets of te voet te komen. 

Natuurmonumenten nieuwe beheerder

Sinds april 2020 is Natuurmonumenten de nieuwe beheerder van landgoed Woudhuizen. Voor het behoud en het beheer van dit natuurgebied werkt Natuurmonumenten met verschillende partijen samen, zoals de bewoners, gemeente Apeldoorn, Waterschap Vallei en Veluwe, IVN en Campus Woudhuis. Groen werk-leerbedrijf Campus Woudhuis voert in de dagelijkse praktijk een groot deel van het natuurbeheer uit in opdracht van Natuurmonumenten. Dankzij deze samenwerking krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs een plek om te werken en leren in het groen.

Aaneenschakeling van landgoederen

Landgoed Woudhuizen, voor velen bekend als landgoed Het Woudhuis, is een prachtig gebied aan de rand van Apeldoorn. Het gebied is ontstaan uit een aaneenschakeling van landgoederen waar bossen, graslanden, historische gebouwen, oude lanen en houtwallen in grote mate onveranderd zijn gebleven. Vanwege deze aaneenschakeling van landgoederen is gekozen voor de naam in meervoudsvorm: landgoed Woudhuizen. Natuurmonumenten wil het karakteristieke landgoed graag behouden en verbeteren met meer bijzondere flora en fauna die hier van nature voorkomen.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks