Ga direct naar inhoud
Nieuws

Egels helpen in de zomer

05 juli 2024 | Astrid Schoenmaker

Ook in de zomer kunnen de egels in je tuin wel een beetje hulp gebruiken. In deze tijd van het jaar planten ze zich voort en moeten ze ook hun jongen verzorgen.

Egel in de tuin zomer

Water voor egels

Dieren hebben water nodig, egels dus ook. Help ze met het lessen van hun dorst door op een beschutte plek een schaaltje met water neer te zetten. Zet het niet in de volle zon, want dan is het al opgedroogd voordat ze ervan hebben kunnen drinken. En zorg ervoor dat het schaaltje een lage rand heeft, dan kunnen ze er goed bij. En nogmaals: geef egels nooit melk, daar krijgen ze diarree van.

Als je ruimte hebt, leg dan een vijvertje aan. Zorg wel dat de oever van het vijvertje of van andere waterpartijen geleidelijk afloopt of zet desnoods een loopplankje neer. Dan kunnen egels er makkelijk weer uitklimmen. Heb je nog een oude waterbaan van de kinderen? Graaf deze in, dat werkt ook prima!

Zorg voor variatie in je tuin

Wil je egels in je tuin, zorg dan voor zoveel mogelijk variatie in je tuin. Egels zijn insecteneters. In een gevarieerde, natuurlijke tuin leven meer insecten. Goed voor egels zorgen, betekent dus goed voor insecten zorgen. Zorg het hele jaar voor bloeiende planten, zodat er voor bijen en vlinders altijd voldoende nectar te vinden is. Kies als het even kan voor inheemse planten. Dat zijn soorten die hier van nature voorkomen en goed aangepast zijn op de omstandigheden in ons land.

Minder tegels, meer groen

Verder houden egels niet van tegels om de simpele reden dat daar geen eten te vinden is. Haal tegels waar mogelijk dus uit je tuin en vervang ze door wat groens. Zet planten en struiken in je tuin die in de Nederlandse natuur thuishoren, de zogenaamde inheemse soorten. Deze soorten trekken de meeste insecten aan en die zijn weer voedsel voor egels. En trouwens ook voor veel vogels en andere dieren.

Maak een rommelhoekje

Bladeren en takken die van deze bomen en struiken vallen of stengels van uitgebloeide planten, kun je gewoon laten liggen. In zo’n rommelhoekje leven heel wat insecten. Ook voor een egel is het een beschutte plek om weg te kruipen.

Leg een groentetuin aan

Leg een moestuin aan, dan doe je egels een groot plezier. Niet omdat ze van sla, courgette of andere groenten houden, maar omdat een moestuin veel slakken aantrekt. En egels zijn dol op huisjesslakken, ze eten er wel 40 per nacht! Een perfecte verdeling: zij de slakken, jij de groente! 

Egel groentetuin

Ruim baan voor de egelsnelweg

Egels gaan op zoek naar voedsel, zeker nu ze jongen hebben. Tijdens hun nachtelijke tochten gaan ze op zoek naar kevers, rupsen, wormen en slakken en soms eten ze ook jonge vogels, een ei of kikkers. Egels leggen per nacht wel een tot twee kilometer af. Ze hebben dus meerdere tuinen nodig om genoeg voedsel te vinden. Door al die schuttingen worden ze gedwongen om via de weg te lopen, met alle gevaren van dien. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in het verkeer. Een egelsnelweg biedt uitkomst. Die leg je aan door een doorgang in de schutting te maken van 15x15 cm of graaf een tunnel onder je schutting door. Dan kunnen egels veilig van de ene naar de andere tuin scharrelen. Hoe meer buren meedoen, hoe beter.

Egel tuin donker

Pas op met een robotmaaier

Heb je een robotmaaier? Dan kun je ’s avonds of ’s nachts beter niet maaien. Dan gaan de egels op stap en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze geraakt worden door de messen van je maaier.

Maak van je tuin een thuis voor egels

In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in het verkeer. Ze hebben onze hulp dus hard nodig! Help jij mee? Vraag nu het egelhuispakket aan met bouwtekening en tips van Mathiska.

Vraag het gratis egelhuispakket aan

Meer over egels

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan