Ga direct naar inhoud

De wolf eet vooral schaap. Feit of fabel?

In de natuur jagen wolven vooral op reeën en wilde zwijnen. Toch begeeft de wolf zich ook buiten natuurgebieden en ziet soms ook een schaap als prooi. We moeten vee dus beschermen en schade compenseren.

Schaapskudde Veluwe

Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen. Dat zijn in de natuur vaak de zwakke of jonge dieren. In de ogen van een wolf is een schaap ook zo’n gemakkelijke prooi. De wolf maakt geen onderscheid tussen wilde dieren en gehouden dieren. Daarom moeten we het hem moeilijker maken. We moeten het vee beschermen en de wolf leren dat een schaap geen gemakkelijke prooi is.

Dit lukt meestal goed met een wolfwerend raster. Als de wolf bij de schapen probeert te komen, krijgt hij een elektrische schok. De wolf trekt dan meestal verder. Natuurmonumenten vindt dat stroomrasters ruimhartig, vroegtijdig en in een ruim gebied moeten worden ingezet en vergoed moeten worden door de provincie.

De feiten

Een klein deel van de prooien van de wolf in Duitsland en Nederland bestaat uit schapen en ander vee. Uit Duits onderzoek naar gevestigde wolven blijkt dat slechts 1% van het wolvenmenu uit schaap bestaat. Zwervende wolven richten zich vaker dan gevestigde wolven op vee, maar omdat van deze wolven zelden uitwerpselen gevonden worden, zijn er geen cijfers over hun precieze menu. In 2020 werden in Nederland 295 schapen gemeld, die gedood waren door een wolf. Naar schatting worden er jaarlijks duizenden schapen aangevallen, verwond of gedood door honden of vossen. Precieze cijfers daarvan zijn er niet, omdat dit niet wordt bijgehouden. De eigenaar krijgt de schade door een hond niet vergoed, maar als een schaap door een wolf wordt doodgebeten, krijgt de eigenaar de schade wél door de provincie vergoed. Het plaatsen van wolfwerende rasters houdt vee veilig voor wolf, hond én vos.

Wolf still uit video Cees van Kempen - niet gebruiken, alleen op pagina over wolvenmenu

Wennen aan de wolf

Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Sinds hij wettelijk beschermd is, verspreidt de wolf zich op eigen kracht naar de plekken waar hij ooit leefde. Een aanwinst voor de biodiversiteit in ons land. De wolf heeft zijn plek gevonden, maar hoe zit dat met ons? Wij moeten weer wennen aan de aanwezigheid van een groot roofdier in ons midden. Lees verder

Meer over de wolf