Ga direct naar inhoud

Wennen aan de wolf

Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Sinds hij wettelijk beschermd is, verspreidt de wolf zich op eigen kracht naar de plekken waar hij ooit leefde. Een aanwinst voor de biodiversiteit in ons land. De wolf heeft zijn plek gevonden, maar hoe zit dat met ons? Wij moeten weer wennen aan de aanwezigheid van een groot roofdier in ons midden.

Natuurfilm WOLF beeld niet gebruiken!!

Samenleven met de wolf

De wolf heeft zich weer gevestigd in Nederland. De meeste wolven leven onze natuurgebieden, maar ze trekken ook door ons cultuurlandschap. Dat brengt ook vragen met zich mee. Is de wolf echt zo gevaarlijk als sprookjes ons doen geloven? De werkelijkheid geeft een ander beeld. De wolf is een groot roofdier, maar is schuw en gaat mensen het liefst uit de weg. Toch kruisen onze werelden elkaar soms. Voor de een een prachtige ontmoeting, voor de ander misschien een eng idee.

Kijk hier wat je moet doen als je een wolf tegenkomt

Uit onderzoek weten we dat wolven in Nederland leven van reeën en wilde zwijnen. In natuurgebieden van Natuurmonumenten krijgt de wolf de ruimte. Maar het zijn opportunisten. Ze maken geen onderscheid tussen wilde dieren en schapen. Duits onderzoek toont aan dat slechts 1% van het wolvenmenu uit schaap bestaat. Een wolf kan dus in de buurt van vee komen. Boswachters van Natuurmonumenten werken samen met boeren, schaapherders en provincie, zodat vee goed beschermd wordt. Zo leren we weer samenleven met de wolf.

Lees hier ons standpunt

Meer biodiversiteit door de wolf

De wolf heeft grote invloed op het natuurlijk evenwicht. Waar wolven komen, passen grazende dieren hun gedrag aan. Op deze plekken krijgt het bos de kans om te verjongen. En met de terugkeer van de wolf hebben veel dieren weer een natuurlijke vijand. De wolf houdt populaties van reeën, edelherten en zwijnen gezond, omdat hij vooral jaagt op verzwakte en jonge dieren. Karkassen die de wolf achterlaat, zijn weer voedsel voor aaseters, zoals raaf, zeearend en aaskevers. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op.

Alles over het leven van de wolf

Feit of fabel?

Klik op de afbeelding voor het antwoord.

Agenda

Nieuws over de wolf