Fietsen

Fietsroute door het Dommeldal bij Eindhoven

Fietsen

Fietsroute door het Dommeldal bij Eindhoven

Volg de Dommel door stad en land en zie hoe cultuur en natuur in elkaar overlopen en soms samengaan. Je fietst langs de beek door de mooiste parken van Eindhoven zo de stad uit, het Dommeldal in.

Op de route kom je langs oude watermolens, een historisch buurtschap, bloemrijke akkers en verschillende stukjes bijzondere natuur die Natuurmonumenten in het Dommeldal ontwikkelt en beheert. 

De route is geschikt voor het hele gezin. Onderweg zijn diverse horecagelegenheden waar je onder genot van een drankje of een lunch van het landschap kunt genieten.

Routebeschrijving

De route volgt voor een groot deel fietsknooppunten. Vanuit boerderij de Genneper Hoeve gaat de route via de Genneper Watermolen naar het zuiden langs het park richting knooppunt 28. Vanaf knooppunt 28 volg je het pad langs de Klotputten (aan het begin van het pad staat een informatiebord), knooppunt De Hogt onderdoor, verder langs de Dommel. Je komt dan  bij knooppunt 57. Vervolgens pak je de knooppunten weer op: 56-25-44-91-45-61-62-63-29 en terug naar de Genneper Hoeve.

Alternatieve route

Op een heel klein stuk van de route is een alternatief mogelijk. Bij de Nagelmekerseweg (routepunt 7) gaat de route normaal naar links. Dit zandpad is soms door regen of juist door droogte wat moeilijker begaanbaar. Mocht dit een probleem geven, ga dan op de Nagelmekerseweg niet naar links maar naar rechts en neem de afslag naar links de Witvenseweg in. Aan het eind van de weg ga je linkaf, de Volmolenweg op. Je komt dan weer op de oorspronkelijke route, die ook de Volmolenweg volgt.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Eindhoven, Genneperhoeve
  • Tongelreeppad 1 , 5644 RZ Eindhoven (NB)
  • Het aantal parkeerplekken bij de Genneper Hoeve is beperkt. Je kunt ook parkeren bij de Genneper Watermolen, 400 meter verderop (Genneperweg 143), hier is meer ruimte.

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Genneper Hoeve

De fietstocht start bij de Genneper Hoeve, een biologisch-dynamisch boerenbedrijf dat land pacht van Natuurmonumenten. Het is niet alleen een duurzaam bedrijf, als pachter werkt de Genneper Hoeve ook actief mee aan het natuurbeheer in het beekdal. De koeien begrazen de natuurgraslanden en worden ’s winters gevoerd met natuurhooi van de bloemrijke hooilanden in het Dommeldal.

Kijk gerust rond op hert erf en geniet op de picknickbankjes van de heerlijke producten uit de boerderijwinkel.

Leuk om te weten: 'gennep' is een aanduiding voor een plek waar twee wateren samenkomen. De Dommel en de Tongelreep komen iets ten noorden van deze plek bij elkaar. 

Genneper Hoeve
Genneper Hoeve
Genneper Hoeve varkens
Genneper Hoeve

2Genneper Watermolen

Bij de Dommel horen watermolens. Afgelopen eeuwen hield de kracht van deze beek tientallen watermolens in de omgeving draaiende. Daarvan zijn er nog enkele over. De Genneper Watermolen, die zeker al in 1249 bestond, is een van de oudste.

De schoonheid van de molen en het gebouw viel ook kunstenaars op: de watermolen is in 1884 meerdere malen door Vincent van Gogh geschilderd.

Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag kun je de molen in bedrijf zien en kun je ook binnen een kijkje nemen. Hier vind je tevens een klein biologisch winkeltje met zelfgemalen meel, onder andere van granen van de Genneper Hoeve. De molen wordt geheel door vrijwilligers onderhouden en opengesteld.

Genneper watermolen 2
Genneper Watermolen
Genneper watermolen winkel
Genneper Watermolen

3Langs de Dommel

De Dommel - die in België ontspringt - stroomt dwars door de stad Eindhoven verder naar het noorden, waar hij uiteindelijk in de Maas uitkomt. In dit park langs de High Tech Campus volg je een tijdje de beek, net als tijdens een groot deel van de rest van de route.

Langs de loop van de Dommel vind je de typische natte natuur die bij een beekdal hoort, zoals broekbossen en bloemrijke hooilanden. Natuurmonumenten zet zich de laatste jaren samen met andere organisaties in om verloren gegane natuur in het Dommeldal op veel plekken weer terug te krijgen.

Dommel Eindhoven
Langs de Dommel
De Dommel in Dommeldal
Langs de Dommel
Dommel bij High Tech Campus
Langs de Dommel

4Fly-over de Hogt

Fly-over De Hogt, een bijzondere plek waar stad en natuur samenkomen. Je vindt hier niet alleen beton en graffiti, maar je kunt met een beetje geluk ook zomaar een ijsvogel over het water zien scheren.

Natuurmonumenten kocht het gebied De Hogt al in 1929 vanwege de bijzondere planten die er groeiden, waaronder de zeldzame zomerschroeforchis. Helaas komt de orchidee nu helemaal niet meer voor in Nederland. In 1968 werd de grond deels onteigend voor de aanleg van snelwegen, maar tussen 2006 en 2010 is het gebied voor een deel heringericht. Ook voor natuur en recreatie is er weer plek!

Fly-over De Hogt
Fly-over de Hogt
Ijsvogel aandachtig aan het vissen
Fly-over de Hogt
De Hogt groen
Fly-over de Hogt

5Heuvelse putten

Je rijdt hier door verschillende oude en nieuwe stukjes natuur. Rechts een broekbos rond oude veenputten, links een recent aangelegde waterberging waar de natte natuur zich kan ontwikkelen. Van dichtbij te zien vanaf het vlonderpad. Ook in de beemden in de wijdere omgeving werkt Natuurmonumenten aan het herstel van de oude beekdalnatuur.

Heuvelse putten vlonderpad
Heuvelse putten
Broekbos heuvelse putten
Heuvelse putten

6Beken komen samen

Tijd voor een kleine pauze? Zet dan je fiets neer direct na het bruggetje over de Dommel en loop in enkele minuten langs de beek naar het eind van het veld. Op deze plek zie je de Run in de Dommel stromen. Er staat een bankje, dus ga gerust zitten en geniet van de kabbelende beekjes.

Pas op: het kan in dit veld flink drassig zijn. Misschien zie je op de plasjes ook een olie-achtig laagje drijven. Dit is geen olie, maar een laagje ijzerbacteriën. Ook zie je in de slootkanten een bruinige bodem: roest! Beide zijn tekenen dat hier ijzerrijk kwelwater uit de grond omhoog komt. Dit water heeft een lange weg door de grond afgelegd en zorgt voor bijzondere plantengroei. Je ziet onder andere leuke soorten als pinksterbloem en echte koekoeksbloem. 

De koeien die hier grazen komen van de Genneper Hoeve.

brug over de Dommel
Beken komen samen
Run en Dommel
Beken komen samen
Echte koekoeksbloem
Beken komen samen

7Natuurrijke akkers

Langs dit pad zie je naast bos ook kleine akkers. Hier groeien naast granen ook verschillende bijzondere akkerbloemen. De soortenrijke akkers zijn een voedselparadijs voor vogels als geelgors en patrijs. Ook stikt het van de muizen, wat weer voedsel is voor de torenvalk en de bunzing. Zo dragen de akkers bij aan de biodiversiteit in het Dommeldal. 

Als je geluk hebt kun je op deze plek ook de wielewaal horen! De mooie gele vogel laat zich zelden zien, maar ook van zijn prachtige 'dudeljo' word je al blij. 

Alternatieve route

De route gaat hier naar links over de Nagelmekerseweg. Dit zandpad is soms door regen of juist door droogte wat moeilijker begaanbaar. Mocht dit een probleem geven, ga dan op de Nagelmekerseweg niet naar links maar naar rechts en neem de afslag naar links de Witvenseweg in. Aan het eind van die weg ga je linkaf, de Volmolenweg op. Je komt dan weer op de oorspronkelijke route, die ook de Volmolenweg volgt.  

akkerkruiden tussen het graan
Natuurrijke akkers
Wielewaal
Natuurrijke akkers

8Volmolen

Opnieuw een bijzondere watermolen. De Volmolen in Riethoven was al zeker in de veertiende eeuw actief. Een volmolen werd vroeger gebruikt om wol te 'vollen', een proces om de kwaliteit te verbeteren. Bij het vollen (ook wel vervilten genoemd) moest de wol langdurig gekneed worden. In een volmolen deden door de molen aangedreven houten stampers dit werk. 

In 1962 werd de molen door een storm verwoest. In 1992 is hij deels herbouwd.Tegenwoordig heeft de molen een moderne functie: sinds 2000 is het een kleine waterkrachtcentrale en wordt energie opgewekt voor 20 huishoudens.

Langs de molen loopt ook een vistrap aangelegd, zodat vissen die door de Dommel trekken, dit punt veilig kunnen passeren.

Volmolen Dommel
Volmolen
Raden Volmolen Dommel
Volmolen

9Loon

Fietsend door Loon waan je je even terug in de tijd. Deze historische buurtschap wordt gevormd door een driehoekig plein met eiken met daaromheen een aantal typische Kempische langgevelboerderijen. De naam Loon komt van de vroegere ‘heerlijkheid’ Loon (het territorium van een landheer). Samen met het nabijgelegen Timmereind vormt Loon een beschermd dorpsgezicht.

Aan het einde van de buurtschap kun je wat drinken op het terras van Herberg ’t Loon.

Loon
Loon
Loon driehoek
Loon
Boerderij Loon
Loon

10Oude spoorbaantracé

De terugweg naar Eindhoven gaat over een fietspad met een bijzondere geschiedenis. Het ligt namelijk precies op het oude spoorbaantracé van Eindhoven naar Luik! In 1959 werd het oude spoorlijntje tussen Valkenswaard en Eindhoven opgeheven. In 2000 werd op dezelfde plek een snelfietsroute aangelegd.

Je fietst hier dwars door de gemeentebossen van gemeente Waalre, met langs de route ook verschillende vennen. Terug in de stad rijd je verder langs de Eindhovense High Tech Campus, waarna je nog eenmaal de Dommel kruist en weer terugkomt bij het startpunt.  

Na regen in het bos
Oude spoorbaantracé
Bels lijntje Eindhoven
Oude spoorbaantracé

11Einde route

Je bent weer terug in het park. Neem gerust een drankje bij de Genneper Hoeve en geniet na van de mooie fietstocht door het Dommeldal. 

Ook het Dommeldal eens te voet bewonderen? Probeer eens de Wandelroute Loondermolen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.