Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De mooiste paddenstoelen routes

Paddenstoelen zijn er in alle vormen en kleuren. Vooral in de herfst zie je ze overal staan. Dan is de temperatuur nog hoog genoeg en is het lekker vochtig. Kom je ze ook bewonderen? Onze boswachters hebben de mooiste plekken op een rij gezet. Download een route en ga op pad!

Lusthof de Haeck, Zuid-Holland

Lusthof de Haeck is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Aan de hand van deze wandelroute ontdek je dit sprookjesachtige bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen.

Bekijk de route

Landgoed Velhorst, Gelderland

Rijg de mooiste plekjes van de Graafschap aaneen tijdens deze 19 kilometer lange herfstwandeling. Op de bosrijke landgoederen vind je paddenstoelen met klinkende namen zoals biefstukzwam, eekhoorntjesbrood en rodekoolzwam.

Bekijk de route
filter plus

Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

De Goorvenwandeling is in de herfst een echte aanrader. Overal komen dan de kleurrijke paddenstoelen tevoorschijn die het bos een sprookjesachtige sfeer geven. In de spiegelende vennen langs de route zorgt de reflectie van verkleurende bomen voor fotogenieke momenten.

Bekijk de wandelroute
filter plus

Waterloopbos, Flevoland

Het Waterloopbos is een walhalla voor paddenstoelen. De bodem van het bos bestaat uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Ideaal voor paddenstoelen. Daarom kan je in het Waterloopbos wel honderden soorten vinden. Ontdek ze zelf langs deze wandelroute!

Bekijk de route

's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Deze route van vijf kilometer loopt over drie buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. In de oude parkbossen wemelt het in de herfst van de paddenstoelen. Langs de paden op Boekesteyn vind je vaak enorme hoeveelheden vliegenzwammen.

Bekijk de route

Kaapse Bossen, Utrecht

In het najaar barst het hier van de paddenstoelen. Na een regenbui schieten ze letterlijk uit de grond. Klim ook nog even de uitkijktoren op en geniet van de spectaculaire kleuren van het herfstbos.

Bekijk de route

Zwanenwater, Noord-Holland

Sneeuwzwammetje, fluweelpootje, aardtong, puntmutswasplaat, papegaaizwammetje...In het Zwanenwater groeien paddenstoelen met de meest wonderlijke namen. Felgekleurde wasplaten en de zeldzame aardtong vind je hier vaak gewoon naast het pad.

Bekijk de route

Agenda

Daan de Vos en Ed Michels delen graag hun kennis met je.
za 28 sep
Wandelen

Fotoworkshop Oosterheide

Geniet jij ook zo van al die prachtige paddenstoelen in de herfst, maar lukt het niet om deze mooi op de foto te zetten? Ga dan mee met de workshop macrofotografie voor beginners van Natuurmonumenten.

Zwavelzwam
za 28 sep
Wandelen

Paddenstoelen zoeken in het Quackjeswater

Ga mee op zoek naar paddenstoelen en heksenkringen in Quackjeswater in Voornes Duin tijdens deze wandeling!

Paddenstoelenwandeling Dwingelderveld
za 28 sep
Wandelen

Paddenstoelenwandeling Dwingelderveld

Ga mee met de gids en zoek bijzondere paddenstoelen

Wat zijn paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchten van schimmels. Ze groeien aan de miniscule schimmeldraden die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Samen met bacteriën en kleine dieren maken ze er humus van. En daarin zit weer voedsel voor planten, bomen en struiken. Natuurmonumenten laat dood hout daarom vaak liggen. Het is onderdeel van de kringloop in de natuur.

logo