De mooiste routes met paddenstoelen

Paddenstoelen zijn er in alle vormen en kleuren. Vooral in de herfst zie je ze overal staan. Dan is de temperatuur nog hoog genoeg en is het lekker vochtig. Kom je ze ook bewonderen? Onze boswachters hebben de mooiste plekken op een rij gezet. Download een route en ga op pad!

Waterloopbos, Flevoland

Het Waterloopbos is een walhalla voor paddenstoelen. De bodem van het bos bestaat uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Ideaal voor paddenstoelen. Daarom kan je in het Waterloopbos wel honderden soorten vinden. Ontdek ze zelf langs deze wandelroute!

Bekijk de route

Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

De Goorvenwandeling is in de herfst een echte aanrader. Overal komen dan de kleurrijke paddenstoelen tevoorschijn die het bos een sprookjesachtige sfeer geven. In de spiegelende vennen langs de route zorgt de reflectie van verkleurende bomen voor fotogenieke momenten.

Bekijk de wandelroute

Landgoed Velhorst, Gelderland

Rijg de mooiste plekjes van de Graafschap aaneen tijdens deze 19 kilometer lange herfstwandeling. Op de bosrijke landgoederen vind je paddenstoelen met klinkende namen zoals biefstukzwam, eekhoorntjesbrood en rodekoolzwam.

Bekijk de route

Ontvang de 10 mooiste paddenstoelenroutes

Vraag het gratis routeboekje aan en ontvang 'm direct in je mailbox.

Voorsterbos, Flevoland

Wandel door het enige, echte paddenstoelenreservaat van Europa. Van de 3500 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het Voorsterbos maar liefst 800.

Bekijk de route

's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Deze route van vijf kilometer loopt over drie buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. In de oude parkbossen wemelt het in de herfst van de paddenstoelen. Langs de paden op Boekesteyn vind je vaak enorme hoeveelheden vliegenzwammen.

Bekijk de route

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien aan minuscule schimmeldraden die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Van al dat dode plantenmateriaal maken schimmels samen met bacteriën humus. En daarin zit weer voedsel voor planten, bomen en struiken. Natuurmonumenten laat dood hout daarom vaak liggen. Het is onderdeel van de kringloop in de natuur.

Kaapse Bossen, Utrecht

In het najaar barst het hier van de paddenstoelen. Na een regenbui schieten ze letterlijk uit de grond. Klim ook nog even de uitkijktoren op en geniet van de spectaculaire kleuren van het herfstbos.

Bekijk de route

Dwingelderveld, Drenthe

Het Dwingelderveld staat bekend om de uitgestrekte heidevelden en de heideschapen. Deze route van 5 kilometer laat je ook de andere kant van het gebied zien; de bossen. Dood hout mag hier gewoon blijven liggen. Een prima plek voor paddenstoelen!

Bekijk de route

Welke paddenstoel is dit? 10x paddenstoelen

Er zijn talloze soorten paddenstoelen. Zelfs voor kenners zijn ze vaak maar moeilijk uit elkaar te houden. Daarom zetten we hier een paar soorten op een rij die je vrij gemakkelijk kunt herkennen.

Zo herken je bekende soorten

Lusthof de Haeck, Zuid-Holland

Lusthof de Haeck is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Aan de hand van deze wandelroute ontdek je dit sprookjesachtige bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen.

Bekijk de route

Duin en Kruidberg, Noord-Holland

Duin en Kruidberg is een bos- en duinrijk landgoed midden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een afwisselend natuurgebied met grazende Schotse hooglanders, stevig helmgras en dobberende futen. In de herfst spot je op deze route van ruim 13 kilometer allerlei soorten paddenstoelen.

Bekijk de route

Zwanenwater, Noord-Holland

Sneeuwzwammetje, fluweelpootje, aardtong, puntmutswasplaat, papegaaizwammetje...In het Zwanenwater groeien paddenstoelen met de meest wonderlijke namen. Felgekleurde wasplaten en de zeldzame aardtong vind je hier vaak gewoon naast het pad.

Bekijk de route

Agenda

paddenstoelen kijken
zo 17 okt
Op pad met kinderen

OERRR Paddenstoelensafari op De Sprengenberg

Groot en klein, rood, wit of paars; paddenstoelen heb je in alle soorten en maten.
Ga deze herfst met de boswachter mee op paddenstoelenspeurtocht in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Deze activiteit duurt 1,5 uur en is voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar.

OERRR paddenstoelen - Leuvenumse bossen
zo 17 okt
Op pad met kinderen

OERRR Paddenstoelensafari - Leuvenumse bossen

Ga je mee speuren naar paddenstoelen? Ontdek samen met de boswachter in de bossen op de Veluwe bijzondere paddenstoelgeheimen.

Eekhoorn met vliegenzwammen
zo 17 okt
Wandelen

Herfstwandeling in de Loonse en Drunense Duinen (middag)

De duinen zijn dit jaar 100 jaar beschermd! Wie weet viert de honderdste herfst dat met extra kleur en ander moois!

Deel onze paddenstoelenroutes

Eropuit in de herfst! Onze boswachters hebben de mooiste routes met paddenstoelen op een rij gezet. Download een route en ga op pad.

logo