Ga direct naar inhoud
Alle soorten, maten, kleuren en vormen uit de grond

De 10 mooiste paddenstoelenroutes

Het bos ligt vol beukennootjes, eikels en kastanjes. Eekhoorns verzamelen hun wintervoorraad en paddenstoelen schieten uit de grond. Paddenstoelen zijn er in alle vormen en kleuren. Vooral in de herfst zie je ze overal staan. Onze boswachters hebben de mooiste plekken op een rij gezet. Kom je ze ook bewonderen? Download een route en ga op pad!

Voorsterbos, Flevoland

Wandel door het enige, echte paddenstoelenreservaat van Europa. Van de meer dan 5000 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het Voorsterbos maar liefst 800.

Bekijk de route

's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Deze route van vijf kilometer loopt over drie buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. In de oude parkbossen wemelt het in de herfst van de paddenstoelen. Langs de paden op Boekesteyn vind je vaak enorme hoeveelheden vliegenzwammen.

Bekijk de route

Top 10 'Paddenstoelenroutes'

Het bos ligt vol beukennootjes, eikels en kastanjes.
Eekhoorns verzamelen hun wintervoorraad en
paddenstoelen schieten uit de grond. Paddenstoelen zijn
er in alle vormen en kleuren. Vooral in de herfst zie je
ze overal staan. Onze boswachters hebben de mooiste
plekken op een rij gezet. Kom je ze ook bewonderen?

ONTVANG GRATIS DE TOP 10 PADDENSTOELENROUTES

Kaapse Bossen, Utrecht

In het najaar barst het hier van de paddenstoelen. Na een regenbui schieten ze letterlijk uit de grond. Klim ook nog even de uitkijktoren op en geniet van de spectaculaire kleuren van het herfstbos.

Bekijk de route

Dwingelderveld, Drenthe

Het Dwingelderveld staat bekend om de uitgestrekte heidevelden en de heideschapen. Deze route van 5 kilometer laat je ook de andere kant van het gebied zien; de bossen. Dood hout mag hier gewoon blijven liggen. Een prima plek voor paddenstoelen!

Bekijk de route

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien aan minuscule schimmeldraden die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Van al dat dode plantenmateriaal maken schimmels samen met bacteriën humus. En daarin zit weer voedsel voor planten, bomen en struiken. Natuurmonumenten laat dood hout daarom vaak liggen. Het is onderdeel van de kringloop in de natuur.

Meer weten? 10 vragen aan de ecoloog

Lusthof de Haeck, Zuid-Holland

Lusthof de Haeck is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Aan de hand van deze wandelroute ontdek je dit sprookjesachtige bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen.

Bekijk de route

Wandelroute landgoed Koningshof, vlak bij Haarlem

Kom naar het sprookjesachtige Koningshof. Het landgoed bestaat uit een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. Wandel over avontuurlijke paden, slingerend door het heuvelachtige duingebied. Kom lekker uitwaaien en laat de kinderen zich heerlijk uitleven op de speelweide. In de herfst spot je op deze route allerlei soorten paddenstoelen.

Bekijk de route

Zwanenwater, Noord-Holland

Sneeuwzwammetje, fluweelpootje, aardtong, puntmutswasplaat, papegaaizwammetje...In het Zwanenwater groeien paddenstoelen met de meest wonderlijke namen. Felgekleurde wasplaten en de zeldzame aardtong vind je hier vaak gewoon naast het pad.

Bekijk de route

Agenda

Deel onze paddenstoelenroutes

Eropuit in de herfst! Onze boswachters hebben de mooiste routes met paddenstoelen op een rij gezet. Download een route en ga op pad.