Ga direct naar inhoud

Herstel Schaep en Burgh

De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn bijna vier eeuwen oud. Om die mooie historie voor altijd veilig te stellen voert Natuurmonumenten een omvangrijk herstelplan uit voor herstel van de bossen, lanen en parken.

Schaep en Burgh

Het herstelplan is een groot project waar veel geld mee gemoeid is. De steun van de Vrienden van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen is daarbij van onschatbare waarde. Help ook mee!

Werkzaamheden Schaep en Burgh

Een belangrijk onderdeel van het Herstelplan ’s-Gravelandse Buitenplaatsen is het opknappen van de tuinen en het parkbos van Schaep en Burgh. 

Lindenkom

In 2008 zijn bomen vervangen, nieuwe boomsoorten en onderbeplanting aangeplant. De grote vijver achter het landhuis, de Lindenkom, is weer een aantrekkelijke open plek met mooie zichtlijnen en gevarieerde beplanting. Vrijwilligers hebben het hekwerk opgeknapt bij de Ezelskamp op Schaep en Burgh.

Slangenmuur en moestuin beter bereikbaar

De parkeerplaats bij Schaep en Burgh is in 2010 opgeknapt. Er zijn nieuwe wandelpaden aangelegd, er is een beukenhaag ingeplant en het bosplantsoen is opgeknapt. Dit was nodig om de cultuurhistorische elementen aan de noordzijde van Schaep en Burgh, zoals de slangenmuur en de oude moestuin, beter zichtbaar en bereikbaar te maken.  

Nachtegalenbos

Ten westen van de Lindenkom achter Schaep en Burgh ligt het Nachtengalenbos, een klein bosperceeltje met onder meer eiken en beuken. Deze plek is in 2010 uitgedund zodat er voor de goede bomen meer licht en voedsel is. Hier komen geen wandelaars, zodat de oude en zwakke bomen kunnen blijven staan. Ze hebben een bijzondere natuurwaarde in de aftakelingsfase.

Schaep en Burgh streefbeeld