Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ledenbijeenkomst 10 oktober 2023 met Marieke Schatteleijn

27 oktober 2023 | Andius Teijgeler

Op 10 oktober 2023 organiseerden wij een bijeenkomst op landgoed Elswout, waar Marieke Schatteleijn, boswachter bij Staatsbosbeheer (SBB) een lezing hield over het belang van natuur voor onze gezondheid en welzijn. Als mens hebben we de natuur nodig. We beleven de natuur met al onze zintuigen. Dit contact met de natuur beïnvloedt onze gezondheid en welzijn.

Marieke ging in haar lezing in op verschillende aspecten van de wisselwerking tussen natuur en mens.

Marieke signeert haar boek.

Op 10 oktober 2023 organiseerden wij  een bijeenkomst op landgoed Elswout, waar Marieke Schatteleijn, boswachter bij Staatsbosbeheer (SBB) een lezing hield over het belang van natuur voor onze gezondheid en welzijn. Als mens hebben we de natuur nodig. We beleven de natuur met al onze zintuigen. Dit contact met de natuur beïnvloedt onze gezondheid en welzijn.  

Marieke ging in haar lezing in op verschillende aspecten van de wisselwerking tussen natuur en mens. Zo worden onze hersenen beïnvloed door de natuur. Als mensen van deze tijd staan we voortdurend bloot aan talloze visuele en andere prikkels en dit vraagt veel van ons sociale vermogen. Verblijven in de natuur geeft onze hersenen een gezonde ‘groene pauze’, de stress regulatie gaat beter, er is meer plaats voor zelfreflectie, het aantal prikkels neemt af, onze aandacht voor de omgeving wordt beter. Als je ervoor open staat, ga je zien, horen, ruiken en proeven dat je de natuur met andere wezens deelt en dat je er onderdeel van uitmaakt. 

Ook geuren, waaronder terpenen waarmee o.a. planten met elkaar communiceren en geluid hebben invloed op de mens: ons immuunsysteem gaat beter functioneren en angst en depressie verminderen. Geluiden hebben ook invloed op ons. Het wegvallen van lawaai kan na aanpassing van ons gehoor aan de stilte weldadig zijn. We gebruiken ons gehoor weer zoals het bedoeld is: informatie geven over de omgeving. Het deel van de hersenen dat betrokken is bij horen, heeft directe verbinding met onze emoties. Natuurgeluiden worden als plezierig ervaren en dit is goed voor ons welzijn. 

Zelfs ons immuunsysteem blijkt een verbinding te hebben met o.a. bacteriën in ons lichaam, maar ook met bacteriën in onze omgeving, in planten en in de bodem. Dit is van belang voor een goede functie van ons immuunsysteem. 

Bovenstaande feiten gelden helemaal voor het kinderbrein. Het is de taak van volwassenen om kinderen mee te nemen de natuur in, te leren kijken en luisteren naar de natuur, de natuur te beleven, aldus Marieke. 

Deze zelfde avond gaf Pim van der Feltz, algemeen directeur van Natuurmonumenten, een korte inleiding over Natuurmonumenten. De vereniging Natuurmonumenten  is in 1905 opgericht en heeft op dit moment 900.000 leden. Tot voor kort lag de nadruk vooral op het beschermen en beheren van de natuur in de aangekochte natuurgebieden. De gebieden erom heen, wat er gebeurt met ons klimaat en milieu zijn echter ook belangrijk voor het behoud van de natuurgebieden. Natuurmonumenten streeft er daarom naar een brede beweging te worden die op komt voor de belangen van de natuur en ons milieu samen met andere ‘groene’ organisaties door o.a. een rol te spelen bij de extensivering van onze landbouw, verbeteren van de biodiversiteit en het belang te onderstrepen van de natuur voor ons eigen welzijn.  

Ook was er gelegenheid tot het stellen van vragen door de aanwezigen, waar Marieke en Pim antwoord op gaven. De vragen gingen over het delen van de beschikbare ruimte voor mens, dier en planten (op iedere m2 rusten in Nederland ongeveer 6 ‘claims’), over biodiversiteit, de beschikbaarheid van geld en menskracht om je in te zetten voor de natuur.  

Tenslotte was er gelegenheid een door Marieke gesigneerd exemplaar van het boek Natuurzin te kopen. Ook tijdens het signeren ontsponnen zich interessante gesprekken, o.a. over de natuur als inspiratiebron voor de kunst. Het boek ‘Natuurzin’ van Marieke Schatteleijn is te verkrijgen via diverse boekwinkels en websites. 

Meer lezen: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2021/09/natuurzin-marieke-schatteleijn  
 

Andius Teijgeler