Verschijnt 4x per jaar

Puur Natuur

Herfsttips voor de tuin - Puur Natuur

Sommige soorten, die het in de ‘echte’ natuur moeilijk hebben, doen het goed in onze tuinen. Is jouw tuin of balkon al een natuurparadijsje? Tuinman Jan Graafland van Weleda, die je kent uit Puur Natuur, geeft ieder seizoen een paar tips.

Lees hieronder de tuintips voor de herfst:

Nestkastjes

Vogels zijn belangrijk in het ecosysteem van je tuin. In het najaar kun je nestkastjes schoonmaken en nieuwe ophangen. Check ook even of je kastjes hoog, droog en veilig genoeg hangen, zeker als er katten in de buurt zijn. De meeste regen komt uit het zuidwesten, dus de opening kun je het beste op het noordoosten richten.

Dor blad

In de winter zoeken egeltjes onderdak. Als je het dor blad laat liggen of verplaatst naar tussen de struiken, kunnen ze daar hun winterbolwoning van maken. Pas in het voorjaar zullen die bladerige mini-iglo’s je misschien opvallen. Ze zijn zo’n 25 cm hoog en de dikte van het bladerplafond circa 10 cm. Onvoorstelbaar hoe hij zich daarin heeft omgedraaid. Favoriete plaats: tussen de varens.

Laten staan/liggen

Ook insecten zoeken een schuilplaats in de winter. Een insectenhotel ziet er mooi uit, maar een stapel stammetjes, takjes of een bundeltje riet hebben hetzelfde effect. Die insecten zijn weer voedsel voor de vogels. Spinnen ook trouwens. Dus als je last hebt van de webben, hang ze dan voorzichtig om. De stammetjes geven ook plaats aan schimmels en de takjes zijn straks weer nestmateriaal voor vogels.

Zaaien en planten

Vergeet niet voor november je biologische bloembolletjes te planten. Lelietjes van dalen en krokus zijn de eerste drachtplanten voor de bijen. Laat zaaddozen staan, zodat de zaden zich natuurlijk verspreiden. Als bepaalde plantensoorten het niet goed doen, kun je ze het beste nu verplanten naar een plek waar ze het misschien wel beter doen. Rond deze tijd – in een koudere periode - is het ook goed (fruit) boompjes planten.

Snoeien

Over snoeien zou je een boek kunnen schrijven. Groenblijvende struiken/heesters, zoals liguster en buxus, kun je het beste al in de zomer na de bloei aanpakken. Rozen, appelen, peren, pruimen etc. (allemaal rozenfamilie) liefst in het zeer vroege voorjaar. Maar zeer gevoelige bomen en gewassen, met groot bloedingsrisico, snoei je na de bladval in de herfst. Dit geldt voor onder andere berk, notenboom en druif.

Composteren

Door na het afsterven van bovengrondse delen van de planten overal een laagje compost of nieuwe tuingrond aan te brengen, geef je je tuin niet alleen voeding maar voorkom je ook inklinking van de grond. Dan hoef je over een aantal jaren je tuin niet op te hogen.

word nu lid