Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Planken Wambuis, vlak bij Ede

Waar: Planken Wambuis

Planken Wambuis
2 uur 39
8 km

Over de route

De wandelroute Planken Wambuis loopt door een afwisselend en wildrijk natuurgebied. Je wandelt langs heide, stuifzand, gras- en bouwland en door bossen.

Met het openbaar vervoer

Je reist naar NS station Arnhem Centraal. Daar pak je bus 105 in de richting van Barneveld via Otterlo. Na ongeveer een kwartier stap je uit bij halte Oud Reemst, Oud Reemsterweg. Het startpunt van de route bevindt zich op 150 meter van de bushalte.

Je kunt de wandeling tussendoor onderbreken voor een kopje koffie bij Restaurant Planken Wambuis. Het is een klein uitstapje – heen en weer - vanaf de wandelroute. Ga dan vlak voor punt 3 in de routebeschrijving op de kruising links. Je ziet het restaurant aan de overkant van de N224 liggen. De wandelroute is gemarkeerd met grote stenen voorzien van een gele stip.

Waar kun je starten

Planken Wambuis paarden
Startpunt

Parkeerplaats Oud Reemst Otterlo

Wat kom je onderweg tegen?

Jan (1938)
Jan (1938)

1. Jan (1938)

Langs de Oud Reemsterlaan staan meerdere rijen beuken. Deze en veel andere beukenlanen op Planken Wambuis zijn geplant door Jan van Pallandt. Behalve beukenlanen legde de familie van Pallandt ook bossen aan op kale delen van dit gebied. Kijk goed naar de boomstammen, soms zie je hier zeer oude inscripties staan! Ga niet zelf kerven, dit is slecht voor de boom.

Iets verderop zie je zo'n 50 meter van het pad af aan je linkerhand een uitkijkpunt. Loop er gerust even naar toe, je hebt er een mooi uitzicht over de graasweide voor het wild. Regelmatig kun je hier herten en ander wild 'spotten'.

Nog meer akkers
Nog meer akkers

2. Reeën

Verderop wandel je over een voormalige akker die sinds begin jaren 80 niet meer wordt gebruikt. Hierdoor zie je nu een mooi gevarieerd gebied met plaatselijk bosvorming en bijzondere planten zoals wilde marjolein. Je ziet hier zelfs overdag reeën grazen.

Een deel van de jonge boompjes wordt door zulke grazers opgegeten. Een ander deel groeit uit tot een volwassen boom. Op de hoek van de akker zie je zo'n boompje. Deze nog jonge beuk heeft door het eindeloze geknabbel aan zijn bladeren en takken bijzonder veel zijtakjes ontwikkeld. De boom ziet er nu uit als een dichte struik. In het midden van de struik, buiten het bereik van de knabbelende dieren, groeit uiteindelijk één tak als stam de lucht in.

Heide en grazers
Heide en grazers

3. Heide en grazers

Je komt tijdens deze wandelroute veel prachtige heide tegen, die in de nazomer paars is. Om heide te houden is veel onderhoud nodig, zoals maaien het verwijderen van jonge boompjes.

Ook lopen er veel grazers rond die het woekerende gras eten: New Forest pony's, Spaanse runderen en gedurende 4 maanden een schaapskudde van de Ginkelsche Heide. De schapen laten de heideplanten grotendeels met rust omdat heide pas later in het jaar smakelijke jonge uitlopers krijgt.

Praktische informatie

  • Restaurant Planken Wambuis

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda