Ga direct naar inhoud

Succesvolle themabijeenkomst Insecten door de ledencommissie Noord-Brabant

Ook dit jaar was de jaarlijkse themabijeenkomst (en tevens jaarvergadering) van de ledencommissie Noord-Brabant weer een groot succes. De bijna 100 geïnteresseerden in de zaal werden door inspirerende en bevlogen lezingen van Robert Ketelaar (ecoloog Natuurmonumenten) en Anthonie Stip (Vlinderstichting) ondergedompeld in de mooie, maar inmiddels ook bedreigde, wereld van de insecten. Als bijpassende entourage was dit jaar gekozen voor het schitterende Natuurmuseum in Tilburg vanwege de expositie “ Nederland zoemt”.

thema-avond insecten

Na een korte inleiding door de voorzitter over het werk van de Ledencommissie Noord Brabant, en de installatie van Jocky Naderman als nieuw lid van de commissie, nam Robert het stokje over. In vliegende vaart en met schitterende foto’s en voorbeelden, nam hij de aanwezigen mee in de bijzondere en soms ook bizarre wereld van de 20.000 in Nederland voorkomende soorten insecten. Ieder insect met zijn eigen rol in en nut voor het ecosysteem waarin hij leeft. Volledig aangepast aan dit ecosysteem door zijn uiterlijk of door zijn levenswijze. Zijn verhaal eindigde echter somber. De terugloop van de aantallen insecten, en de stijging van het aantal bedreigde soorten is schrikbarend. En dat terwijl de natuur, maar ook de mens (voor productie van voedsel, voor een mooie leefomgeving, etc.) deze insecten zo hard nodig heeft. Zij vormen de basis van het leven, en dus probeert Natuurmonumenten in haar beheer daar zoveel mogelijk op in te spelen.

Na een korte pauze vertelde Anthony Stip de zaal dat het nog niet te laat is. En dat iedereen ook zelf een steentje aan het behoud van insecten kan bijdragen. Als voorbeeld gebruikte hij zijn eigen tuin. Door simpele aanpassingen wemelt het hier van de (soms bijzondere soorten) insecten. Zo is het belangrijk om verschillende soorten planten te hebben die door het jaar heen op verschillende momenten in bloei staan. Ook is het belangrijk om niet ineens de hele tuin te snoeien, maar fasegewijs delen te doorlopen.

Bij het verlaten van de zaal kon iedereen een zakje met bloemenzaad en interessante informatie meenemen: Wat kun je doen voor de wilde bij?, het boekje “Alle beestjes helpen” met tips van tuinman Jan en een folder over “Bestrijden zonder gif”.

Aan het einde van de avond hebben veel aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje  de korte enquête ingevuld. Met de uitkomsten hiervan wil de ledencommissie meer en beter in contact komen met de leden..

Al met een wederom een geslaagde thema-avond die zeker nog een vervolg gaat krijgen.

Thema-avond insecten juni 2018