Wandelen

Zwerfroute Kloosterveld

Deze zwerfroute door het Kloosterveld is een bijzondere route. Er staan keimannetjes, maar je kunt ook struinen door het  gebied en het kris kras ontdekken. Het Kloosterveld is ingericht als wateropvanggebied. Door het regenwater vast te houden, worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is dit een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. In de winter staat er veel water. Trek dan in ieder geval laarzen aan. Ieder jaargetijde een mooi gebied om eens door te wandelen. Het zal je verrassen.

Keimannetjes

Zowel bij bezoekerscentrum Dwingelderveld als bij de Ruiner schaapskooi staan keimannetjes je op te wachten. Deze op elkaar gestapelde stenen leiden je door het Kloosterveld.

Foto: Axel Wiewel

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Dwingelderveld
  • Benderse 22, 7963 RA Ruinen (DR)
  • 0522 47 29 51
  • Vanaf de A28 neem je bij Pesse de afslag naar Ruinen. In het centrum van Ruinen neem je de richting Ansen, vlak voor Ansen sla je rechtsaf naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Na anderhalve kilometer kun je vlakbij het bezoekerscentrum parkeren.

Huisregels

De route

 Startpunt

1Kruidenakker

Natuurmonumenten zaait deze akker jaarlijks in met graan, boekweit of een ander gewas. Ook allerlei akkerkruiden zaaien zich hier uit. Bijen en vlinders komen hier op af om nectar te drinken. In de winter zoeken vogels als vinken en gorzen er eetbare zaden. Ook muizen, maar die zijn hun leven niet zeker. De kerkuil die bij de buren broedt, komt ze ’s avonds ophalen.

Kruidenakker
Kruidenakker

2Bloemrijk grasland

In dit ouderwetse grasland groeien veel bloeiende planten, zoals het geel bloeiende biggenkruid. Het wordt niet bemest en er komt hier geen gif. Ideaal voor vlinders en bijen dus. Het gemaaide gras is voer voor de schaapskuddes van het Dwingelderveld.

Bloemrijk grasland
Bloemrijk grasland

3Dierensporen in het zand

Sporen verraden aanwezigheid van dieren. In het kale zand van het Kloosterveld kan je goed zien welke dieren er gelopen hebben. Pootafdrukken van heideschapen, reeën en dassen, maar ook bij het water van reigers en ganzen. Ook liggen daar ‘peukjes’, poep van ganzen die hier slapen. Ga van hieruit lekker struinen. Je mag van het pad af. Misschien vind je mooie stenen of zelfs een fossiel. 

Dierensporen in het zand
Dierensporen in het zand

4Sporen uit de ijstijd

Lang geleden lag er een dikke laag ijs over Noord Nederland. Een gletsjer die in Scandinavië begon en doorliep tot aan de Betuwe. Deze ijsmassa nam veel stenen mee uit het noorden. Hier liggen nog de resten ervan, veldkeien en vuursteen. De laatste is mooi glad en heeft scherpe randen. Vroeger werden ze bewerkt om pijlpunten en messen van te maken.

Sporen uit de ijstijd
Sporen uit de ijstijd

5Vogelmotel

Het Kloosterveld is een wateropvanggebied. Door hier regenwater vast te houden worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is het een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. Ze zoeken er voedsel of slapen er veilig in het ondiepe water of op een eilandje. Als ze er zijn, houd dan afstand, want elke vleugelslag kost energie!

Vogelmotel
Vogelmotel

6Weekendweide

Twee schaapskuddes zorgen voor het onderhoud van de hei. De schapen van de Ruiner kudde overnachten in de kooi aan de rand van de heide. Als de herder vrij heeft, of als er weinig voedsel op de heide te vinden is, lopen ze in de ‘weekendweide’ of in het Kloosterveld. Zo houden ze de boompjes en het gras in het Kloosterveld kort.

Weekendweide
Weekendweide

7Uitkijktoren

Aan de rand van het heideveld, naast de schaapskooi, staat een uitkijktoren. Op tien meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht over het Dwingelderveld, de heide, talloze vennen en de schapen. En niet alleen met mooi weer. Juist bij slecht weer laat het heidegebied zich in alle woestheid zien. Voor rolstoelers en kinderwagens is er een uitkijkplatform op drie meter hoogte.

Uitkijktoren
Uitkijktoren

8Schaapskooi en inforuimte

De schaapskooi uit 1948 was oud en werd te klein. De oude kooi is gerestaureerd en is nu de 'lammerkooi'. Het nieuwe moderne gebouw uit 2017 biedt onderkomen aan de ruim 450 schapen van de Schaapskudde Ruinen. Het gebouw is zo bijzonder dat het de Drentse Architectuurprijs 2018 kreeg.

Wil je meer weten over de heide en het Drentse heideschaap? Loop dan eens binnen in de inforuimte. Hij is dagelijks geopend.

Schaapskooi en inforuimte
Schaapskooi en inforuimte
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.