Ga direct naar inhoud
Nieuws

Buitenplaatsen in beeld bij NH Nieuws

03 oktober 2019 | Geeke Remmelts

Boswachter Johan van Galen Last en verslaggever Carlijn Kolk nemen je elke maand mee over een van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Van de indrukwekkende 400 jaar oude eik op Hilverbeek naar de dierentuin van Blaauw op Gooilust, en van de schelpengrot op Jagtlust naar het reeënparadijs op Bantam. Bijzondere verhalen over tien bijzondere buitenplaatsen.

Boekesteyn

Historie van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Waar nu fraaie landhuizen liggen, omgeven door parkbossen met oude lanen en majestueuze bomen, was vierhonderd jaar terug nog open heideveld. Rijke Amsterdammers ontgonnen in de zeventiende eeuw deze woeste gronden in ’s-Graveland. De zandgrond werd afgegraven en ging met trekschuiten naar Amsterdam voor de uitbreiding van de grachtengordel. Huisvuil kwam mee terug om de grond vruchtbaarder te maken voor landbouw.

Van boerderij naar landhuis

De kooplieden verbleven aanvankelijk voor korte bezoeken in de opkamers van eenvoudige boerderijen. Langzamerhand werden de buitenplaatsen een toevluchtsoord om in de warme zomermaanden de stinkende stad te ontvluchten. Vanaf de achttiende eeuw lieten de kooplieden er prachtige landhuizen bouwen om het zomerverblijf te veraangenamen. Achter de landhuizen werden steeds grotere tuinen aangelegd, met lange lanen, solitaire bomen, mooie doorkijkjes en waterpartijen.

Natuur en biodiversiteit

Tussen 1934 en 2007 kwamen de tien 's-Gravelandse Buitenplaatsen in het beheer van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten voert een omvangrijk herstelplan uit, zodat we ook in de toekomst kunnen genieten van de buitenplaatsen. Het aangelegde landschap vormt de basis voor de natuur. Dankzij de afwisseling van de Engelse landschapsstijl en de vele oude bomen is er een grote rijkdom aan natuur: reeën, vleermuizen, ringslangen, ijsvogels, uilen, spechten, vlinders, libellen etc

Boekesteyn

Bezoek de Buitenplaatsen

Zelf een kijkje nemen op deze bijzondere buitenplaatsen? Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is het ideale startpunt voor een wandeling of fietstocht langs de fraaie landhuizen. Volg een route over de lanen en bospaadjes en sluit gezellig af in restaurant Brambergen. Kinderen kunnen zich uitleven in de Speelnatuur van OERRR naast het bezoekerscentrum.

Ga naar het bezoekerscentrum

 

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven