Ga direct naar inhoud

Tips over het bijvoeren van vogels

Wanneer kun je vogels het beste bijvoeren? Wat eten ze? Wat is de beste plek voor een vogelsnack? Bij OERRR leer je alles over vogels voeren in de winter.

Vogels bijvoeren

Wat is de beste plek voor je vogelsnack?

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Je kunt ze dus bijvoeren door voer op de grond te gooien of op een voedertafel, maar hang ook vetbollen of andere vogelsnacks in bomen of struiken. 

Wil je bijzondere vogels zoals een specht of een boomklever naar je tuin lokken? Hang dan voedsel aan een boomstam, op een rustige beschutte plek. Ook roodborstjes zoeken het liefst een beschut plekje om te eten.

Waarmee kun je vogels bijvoeren?

Wat geef je ze te eten? Zadenmengsels, bessen, fruit, klokhuizen, schillen, gewelde krenten en rozijnen, pelpinda’s, pindakaas, vetbollen. Let er bij vetbollen op dat je altijd het netje eromheen weghaalt, mezen kunnen hier namelijk in verstrikt raken. Zout voedsel is erg slecht voor vogels, kies dus altijd speciale vogelpindakaas en geen gewone pindakaas. Brood is ook te zout voor vogels.

Wat drinkwater vinden de vogels fijn. Met een beetje suiker kun je er voor zorgen dat het water niet bevriest. En zorg er ook voor dat de vogels er niet in kunnen baden, anders bevriezen ze zelf. Geef ze nooit melk, dat is erg ongezond.

Tip! Laat bladeren op een hoop in je tuin liggen. Hier zitten insecten in waar de vogels weer van smikkelen.

Wanneer kun je vogels het beste bijvoeren?

Je kunt vogels het hele jaar bijvoeren. In het voorjaar kunnen ze bijvoorbeeld wel wat extra energie gebruiken voor het bouwen van een nestje en het leggen van eieren. In de herfst kunnen ze jouw hulp helemaal goed gebruiken. Dan bouwen ze namelijk aan hun reserves voor de winter.

Nestkastje

Vogels zoeken het liefst een beschut plekje op in je tuin zoals struiken en boompjes maar ook een nestkastje kan een fijne plek zijn om te schuilen. Je kunt een kant-en-klaar nestkasje kopen of zelf één maken.

Misschien vind je dit ook leuk