Monument

Eendenkooi van landgoed Haarzuilens

Eendenkooi uit de 17e eeuw op landgoed Haarzuilens. Hier werden vroeger eenden gevangen voor de bewoners van Kasteel de Haar.

Horizontal tabs

Monument

Eendenkooi bij HaarzuilensFotograaf: Luc Hoogenstein

Fotograaf: Greet de SchipperEen bijzonder landschapselement op landgoed Haarzuilens is de eendenkooi. Het bestaat uit een plas, omgeven door hakhoutbos en oude knotbomen. Wilde eenden werden hier gevangen voor consumptie. De eendenkooi lag er al in de 17e eeuw. Het dichte en besloten bos vormt een mooi contrast met de openheid van het veenweidegebied.

Eenden vangen

Met tamme eenden in de kooiplas lokte de kooiker de wilde eenden naar de eendenkooi. Vanuit de plas lokte het hondje van de kooiker de eenden de vangpijp in. Aan weerszijden van de pijp staan rietschermen waar de kooiker zich achter verstopt. Het hondje lokt de eenden steeds verder de vangpijp in. Aan het einde lopen ze in de val en worden ze gevangen.

Kijken in de eendenkooi

Natuurmonumenten heeft met behulp van enthousiaste vrijwilligers de eendenkooi in ere hersteld. De vangarmen zijn hersteld door nieuwe rietschermen te plaatsen. Het karakteristieke houthakbos rondom de kooi is gesnoeid. Samen met de boswachter kun je een kijkje nemen in de eendenkooi.

 

Andere monumenten in de buurt

word nu lid