Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Terworm

Terworm Naturumonumenten

Welkom in Terworm

Natuurgebied Terworm heeft nog echt de allure van een landgoed uit vroeger tijden met een fraai kasteel. Op de landerijen vind je landschapselementen zoals solitaire bomen, akkers, hoogstamboomgaarden, hagen en bloemrijke graslanden. Een markant gebied met een markante historie.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Terworm
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Natuurgebied Terworm heeft vanuit een markante historie weer de allure van een landgoed uit vroeger tijden met een fraai kasteel. Op de landerijen vind je landschapselementen zoals solitaire bomen, akkers, hoogstamboomgaarden, hagen en bloemrijke graslanden. Al ligt het natuurgebied "naast de stad" en tussen meerdere drukke wegen, je vindt er nog altijd de rust.

  Kasteel Terworm Natuurmonumenten

  Wat kun je doen in Terworm?

  Van moeras tot kasteel

  Vlak bij Heerlen vind je Terworm, een prachtig afwisselend natuurgebied en landgoed. Wandel van laaggelegen moeras naar hooggelegen akkers en loofbossen. Loop over een holle weg, over een statige oprijlaan. Slinger langs de kronkelende beek en loop langs rechte grachten.

  Vergeet niet om langs kasteel Terworm, de ruïne Eyckholt en de hoeves te wandelen. Die geven het landgoed haar statige en historische sfeer!

  "Terworm Pretpark nooit!"

  Het scheelde niet veel of dit natuurgebied was een groots pretpark met achtbanen en kermisattracties geworden...

  In 1982 wilde men het vervallen landgoed Terworm ombouwen tot een groot Amerikaans pretpark. Een burgercollectief richtte daarop het actiecomité “Terworm Pretpark Nooit!” op. Zij organiseerden op 22 januari 1983 een memorabele protestmars. De immense stoet met 7.000 deelnemers, gesteund door maar liefst 45.000 handtekeningen, liet het draagvlak voor de pretparkplannen verdwijnen. Het landgoed Terworm met kasteel en boerderijen werd ternauwernood gered en in volle glorie hersteld, sindsdien beheerd door de familie van der Valk en Natuurmonumenten. ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van deze gedenkwaardige gebeurtenis is er op deze locatie een gedenkplek met rustbanken gerealiseerd. 

  Terworm Pretpark Nooit

  Planten in het natuurgebied

  In het elzenbroekbos in natuurgebied Terworm vind je bijzondere planten en een bijzondere slak: de zeggekorfslak. Door de hoogteverschillen zijn er vochtige en droge plekken. Dit zorgt voor een goede voedingsbodem voor een gevarieerde plantengroei. In de vroege zomer bloeien hier witte munt, ijzerhard en aardaker. Andere planten die in Terworm voorkomen: witte munt kruidvlier, ratelaar, beemdkroon, klavervreter, keverorchis.

  Grote ratelaar

  Grote ratelaar

  Vogelrijk gebied

  Dankzij de kleine landschapselementen is natuurgebied Terworm een ideale leefomgeving voor veel vogels, zoals appelvinken, puttertjes en geelgorzen. Het rijke dierenleven trekt ook roofvogels aan, zoals de torenvalk.

  Andere vogels die in Terworm voorkomen zijn grauwe vliegenvanger, koekoek, patrijs, veldleeuwerik. Langs de Geleenbeek kun je de ijsvogel tegenkomen. Ook dassen en reeën voelen zich thuis op het landgoed.

  Naast de vele vogels, vliegen er ook allerlei vlinders rond in de lente en zomer. De iepenpage is gesignaleerd, daarnaast vind je hier soorten als oranjetipje, koninginnepage, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje en boomblauwtje.

  Putter

  Wat doet Natuurmonumenten hier?

  Natuurmonumenten zet zich zo veel mogelijk in om de typische kleine landschapselementen van het landgoed te behouden en te versterken. Zo heeft Natuurmonumenten meerdere nieuwe scheerhagen en hoogstamfruitboomgaarden aangelegd in het natuurgebied. Grazende schapen en aanvullend maaien zorgen er voor dat de bloemrijke gras- en hooilanden mooi open blijven en niet dichtgroeien.

  Ook de cultuurhistorie krijgt zijn aandacht. Zo is in 2022 de ruïne Eyckholt verder gerestaureerd en geconsolideerd. 

  Eyckholt

  Werk in uitvoering bij ruïne Eyckholt (2022)

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Terworm

  Nieuws

  Direct naar