Ga direct naar inhoud
Nieuws

Europese rivierkreeft uitgezet in Bergherbos

24 juni 2021 | Janine Pelgrum

Op woensdag 23 juni hebben onderzoekers van de Wageningen Environmental Research en boswachters van Natuurmonumenten een 100-tal Europese rivierkreeften een nieuw thuis gegeven in het Bergherbos. Deze prachtige, maar zwaar bedreigde diersoort, kwam tot voor kort nog maar op één plek in Nederland voor. Om uitsterven van de soort te voorkomen, zijn jonge, opgekweekte Europese rivierkreeften uitgezet in de vijver naast ’t Peeske in Beek.

europese rivierkreeft

Bedreigingen

De Europese rivierkreeft leeft in zoet en redelijk koel, zuurstofrijk water. Hij is te herkennen aan de roodkleurige onderkant van scharen en poten, vooral de gewrichten. Ze kunnen 15 jaar oud worden en maximaal 16 cm groot. In de jaren ‘50 kwam de kreeft volop voor in het oosten en zuiden van Nederland. Daarna ging het snel bergafwaarts met de soort door watervervuiling, kanaliseren van beken en de komst van de kreeftenpest. Uiteindelijk was er nog maar één leefgebied over in Nederland. Om uitsterven van de soort te voorkomen, vroegen onderzoekers van de Wageningen Universiteit of de Europese rivierkreeft een plek in de heldere bron naast ‘t Peeske kon krijgen. Daar werkten de boswachters graag aan mee.

Kans!

Om de rivierkreeften een reële kans op overleven te geven, is alleen het schone water van deze bron niet genoeg. Ook een leefgebied zonder roofdieren is belangrijk voor de nog jonge kreeften. Per slot van rekening staan vooral jonge kreeften ook op het menu van veel vissoorten. De boswachters en onderzoekers moesten daarvoor de grootste vissen uit de vijver wegvangen. Deze zijn verplaatst naar de vijver die aan de andere kant van ‘t Peeske ligt. Tenslotte hebben de kreeften rust nodig. We vragen bezoekers dan ook om te genieten van de aanblik van de dieren, maar ze niet van dichtbij te bekijken. Ook het vriendelijke verzoek om schepnetjes -die soms bij de vijver worden gebruikt om kikkervisjes te vangen en te bekijken- voortaan thuis te laten of alleen te gebruiken bij de lager gelegen vijver. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

 

media:image:087b20ad-aa9b-4adc-97da-7aa4988c2800
Janine Pelgrum