Ga direct naar inhoud
Nieuws

Spot je een gladde slang in het Bergherbos? Meld het aan de boswachter!

18 april 2021 | Janine Pelgrum

In het Bergherbos komt de zeldzame gladde slang voor. Deze rode lijst soort (oftewel zwaar bedreigde diersoort) leeft daar voornamelijk in de ‘reptielencorridor’. Dat is een 6 km lange strook van heideterreintjes, die dwars door het Bergherbos slingert en speciaal voor reptielen aangelegd is. Als Natuurmonumenten willen we samen met onze buren ‘Stichting Huis Bergh’ extra leefruimte voor deze prachtige dieren creëren. Eerste stap daarvoor is in kaart brengen waar de dieren nu exact leven. En daar kunnen we hulp bij gebruiken!

Gladde slang

Waarnemingen welkom

Kom je tijdens een wandeling of fietstocht, tijdens het werk op het land of in de tuin een gladde slang tegen? Dan horen we dat heel graag.

download hier het waarnemingenformulier 

en mail deze vervolgens aan de boswachter: [email protected] onder vermelding van 'Waarneming Gladde slang'. Ook oude waarnemingen zijn ook erg waardevol.  Net als foto’s, zelfs  van minimale kwaliteit.

Hoe herken je een gladde slang?

In Nederland komen drie soorten slangen voor: de adder, ringslang en gladde slang. De gladde slang is de meest zeldzame van de drie en is lichtgrijs tot donkerbruin van kleur. Boven op de rug zijn vlekken en/of strepen te zien en er loopt een streep door het oog. Een gladde slang is maximaal zo’n 70 cm lang en is niet giftig.

In het Bergherbos leven ook hazelwormen. Dit zijn hagedissen zonder potjes, die nogal eens voor slang aangezien worden. Hazelwormen zijn echtere egaal bruin of grijs van kleur, hebben geen vlekkenpatroon en bewegen zich niet zo soepel als de gladde  slang.

Leefgebied

Gladde slangen leven nogal verborgen. Ze leven tussen de heide, het gras of onder hout. Van oktober tot april zijn in winterslaap in kleine holletjes. Na de winterslaap worden ze actiever en kan je ze tegenkomen op heideterreinen, maar ook wel in bosranden, open plekken in het bos, bermen of zelfs grote tuinen en erven. Ze warmen zich graag op in een warm plekje in de zon!

Ogen en oren open 
Het zou heel fijn zijn als je ogen en oren goed open wilt houden de komende tijd in het Bergherbos, zodat we zoveel mogelijk meldingen binnen krijgen. We vragen je daarbij wel op opengestelde wegen en paden te blijven om zo de rust voor de gladde slang en andere dieren in het Bergherbos te bewaren. Alvast heel hartelijk!

De meldingen die Natuurmonumenten doorkrijgt, worden gedeeld met de Ravon, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen waarmee we samenwerken om het leefgebied van de gladde slang uit te breiden.

Hazelworm

Hazelwormen

media:image:087b20ad-aa9b-4adc-97da-7aa4988c2800
Janine Pelgrum