Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opknapbeurt voor buitenplaats Land en Bosch

28 januari 2019

Natuurmonumenten gaat de komende weken aan de slag op Land en Bosch om de buitenplaats een hoognodige opknapbeurt te geven. Waar mogelijk willen we het oorspronkelijke tuinontwerp weer zichtbaar maken.

Land en Bosch

Land en Bosch is sinds eind 2007 in bezit bij Natuurmonumenten. De buitenplaats is zo’n acht hectare groot en omvat een villa en enkele bijgebouwen, waaronder een monumentale theekoepel uit de achttiende eeuw. De tuin is een bijzondere combinatie van de strakke architectonische stijl en de romantische landschapsstijl.

Overwoekerd

Boswachter Johan van Galen Last vertelt wat de bedoeling is: "Waar mogelijk willen we het oorspronkelijke tuinontwerp van Land en Bosch weer zichtbaar maken. De tuin is aangelegd rond 1920/1930 in de architectonische stijl, waarbij achter het huis een strakke tuin ligt die langzaam overgaat in een landschapstuin. De oorspronkelijke muurtjes liggen er nog, maar zijn grotendeels overwoekerd door taxushagen. Deze hagen snoeien we terug, evenals de struiken rondom de vijver."

Apenboom

Natuurmonumenten wil daarnaast de oorspronkelijke zichtas achter het huis herstellen. Daarvoor worden enkele coniferen en spontaan opgekomen boompjes en struiken weggehaald. Ook de bomen die te dicht op het huis staan worden verwijderd, evenals enkele grote oude bomen die door zwammen zijn aangetast. "Maar beeldbepalende bomen zoals de indrukwekkende apenboom blijven staan", stelt Johan ons gerust.

Komende tijd kun je dus machines zien of horen op Land en Bosch. De werkzaamheden worden voor de start van het broedseizoen half maart afgerond.