Ga direct naar inhoud

Met deze tips spot je meer reeën - bokken en geiten

Bij een bezoek aan het Buurserzand is de kans op ontmoeting met een ree groot. Het gebied is rustig, afwisselend en al jarenlang de thuisbasis van een honderdtal reeën. Natuurfotografen en wandelaars kunnen er hun hart ophalen. Leer de geheimen van het reeën-leven kennen. We delen ze met je in tien thema's. Hoe zie je nu goed het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes? Hier lees je het.

Bas Worm

Smalree, geitkalf en bok of toch niet ...

Bij reeën heten mannetjes 'bokken' en vrouwen 'geiten'. Deze termen gebruiken we vanaf dat de dieren ongeveer 2 jaar zijn. De benamingen op een rij:

  • 0 jaar * bokkalf (mannetje) en geitkalf (vrouwtje)
  • 1 jaar * jaarling (mannetje) en smalree (vrouwtje)
  • 2 t/m 4 jaar * bok (mannetje) en geit (vrouwtje)
  • 5 t/m 8 jaar * bok (mannetje) en geit (vrouwtje)
  • 9 jaar en ouder * bok (mannetje) en geit (vrouwtje)

Gewei of geen gewei

Reebokken hebben een gewei. Reegeiten hebben geen gewei. Een gewei is dus altijd een bok, maar het omgekeerde is niet altijd waar. Dus: geen gewei is niet altijd een reegeit. Elk najaar werpt een bok zijn gewei af en bouwt al snel weer aan een nieuw gewei. Na het afwerpen heeft de bok dus even geen gewei.

Spiegel

Alle reeën hebben witte vacht, een spiegel op hun achterste. In geval van onraad wordt de spiegel groter en ziet er uit als poederdons. Daardoor waarschuwt het ree andere reeën met als gevolg dat vooral de reekalveren de spiegel volgen. Reegeiten hebben een hangend ‘kwastje van haren’ voor deze spiegel, dit noemen ze een schortje. Hierdoor lijkt de spiegel hartvormig. Als een reegeit kalveren heeft is de spiegel extra wit en is ook de uier goed zichtbaar. Reebokken hebben een behaard geslachtsdeel, het penseel.

Bok of geit?

Neem de tijd en bekijk het dier goed. Oefening baart kunst en door vaak reeën te observeren leer je steeds meer. Je kunt het verschil goed zien aan:

  • Verschil in spiegel
  • Wel of geen gewei
  • Uier of penseel
  • Afmeting, bokken zijn vaak groter dan geiten
  • Manier van plassen, een geit plast net als een vrouwtjeshond

Fotografiehut Buurserzand op hotspot-plekken

Vanaf midden 2022 hebben we een fotografiehut in het Buurserzand staan. We plaatsen de hut daar waar in die periode veel reeën gespot worden. Vanaf deze plek kun je ongestoord reeën spotten. Hier vind je alle informatie en kun je boeken.

Meer informatie over reeën

Weet je nog niet zo goed waar je op moet letten? Met deze mini-cursus in 10 thema's deelt de boswachter de tips met je. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn, het gewei, leeftijd, sporen en gedrag. Op deze pagina vind je informatie.

Ree

Een reebok, deze heeft immers een gewei

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Infocentrum De Wakel