Ree

Blaffen, klagen of fiepen. Reeën maken verschillende geluiden. Maar weet jij waar je nog meer op moet letten als je er eentje wilt zien? Lees hier alles over de ree: kenmerken, verspreiding, leefwijze en bescherming.

Ree

Twee grote zwarte ogen staren je aan. Even staan jullie allebei stokstijf stil, gevangen in elkaars blik. Was het een krakend takje? Of bewoog je teveel voor de tegenpartij? Wat het ook was, het moment is weg. Met grote sprongen vlucht de ree weg terwijl jij nog als betoverd stilstaat. Een ontmoeting met een ree is vaak een indrukwekkende gebeurtenis. Tegenwoordig komen reeën op heel veel plekken in Nederland voor. In de vorige eeuw was dat nog niet zo. Toen leefden ze alleen maar op de Veluwe en in Zuid-Limburg. Doordat Nederland steeds bosrijker werd, werd het leefgebied van dit zoogdier steeds groter.   

Hoe herken je een ree?

De ree, Cervus capreolus, is een zoogdier dat valt onder de hertachtigen. In ons land leven ook nog het edelhert (schofthoogte 114-140 cm), en het damhert (schofthoogte 85-110 cm). Een ree is met een grootte van slechts 60 tot 90 cm een stuk kleiner. 

Kenmerken van de ree

In de zomer heeft een ree een zandgele tot roodbruine vacht. In de winter draagt de ree zijn wintervacht, die grijsbruin tot zwart is. Een ree is evenhoevig, onder beide middelste twee tenen zit een hoefje. Verder krijgt het mannetje, de reebok, ieder jaar tussen oktober en januari een gewei. Het gewei is rond de 25 centimeter lang en bestaat meestal uit twee tot drie vertakkingen. Het vrouwtje wordt een reegeit genoemd. Een ree kan verschillende geluiden maken. Zo kan hij blaffen, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen klinkt als piepgeluidjes. Het blaffen lijkt echt op het blaffen van een hond.

Andere kenmerken van de ree:

  • Zwarte neus
  • Witte kin
  • Kort staartje van maar 2 tot 4 centimeter
Reegeit met jong

Reegeit met jong

Waar komt de ree voor?

Reeën komen overal in Nederland voor. Ze leven op plekken waar het rustig is, waar ze genoeg te eten hebben en waar ze beschut kunnen staan. Reeën zijn prima zwemmers. Zo zijn er wel eens dieren naar Tiengemeten gezwommen en op Ameland blijft de discussie leven of de reeën daar zijn uitgezet, of dat ze het eiland zelfstandig hebben bereikt. 

Reeën spotten

In natuurgebied De Wieden, in de kop van Overijssel, leven zo’n 450 tot 500 reeën. Wat best vreemd is, omdat reeën meer van bosgebieden houden. Reeën in De Wieden zijn relatief klein en ook de zwarte vorm komt hier voor. In Duitsland wordt dit type daarom ook wel moerasree genoemd.

Ook in veel andere natuurgebieden van Natuurmonumenten komen reeën voor. Dit zijn goede plekken om reeën te spotten:

Bedenk goed dat reeën schuw zijn. Ze kunnen goed horen en bij vermoedelijk gevaar slaan ze snel op de vlucht. In de buurt van een autoweg is dat een groot risico voor het dier. Ieder jaar worden er weer heel veel reeën doodgereden. Wil je reeën bekijken, blijf dan op de paden, blijf rustig zodat je ze zo min mogelijk opjaagt en gebruik een verrekijker zodat je niet te dichtbij hoeft te komen. 

    Reeën

    Hoe leeft de ree?

    Voedsel
    De ree is een herbivoor. Dit houdt in dat het dier alleen planten eet. Denk hierbij aan bramen, twijgen, besjes, kruiden, bladeren en paddenstoelen. Omdat reeën veel planten eten, drinken ze niet veel. Het water uit de planten is meestal voldoende voor ze. Alleen wanneer het lang droog is gaan reeën op zoek naar water. In de winter zijn er niet genoeg kruidachtige planten te vinden. Dan knabbelen reeën aan houtachtige planten, zoals de bast van bomen. 

    Reeën zijn vooral actief op zoek naar voedsel vroeg in de ochtend en avond. Ze hebben een kleine maag. als er voldoende voedselaanbod is, dan zal een ree kieskeurig zoeken naar dat wat het meest voedselrijk is. Om genoeg voedingsstoffen uit hun eten te halen, herkauwen ze hun voedsel. Herkauwen doet het ree alleen als het rustig is in de omgeving.

    Voortplanting
    In de bronsttijd, ook wel paartijd genoemd, zoeken de reegeit en reebok elkaar op. De bronsttijd valt in juli en augustus. Gedurende deze periode achtervolgt de reegeit de reebok en laat de reegeit sporen achter. Uiteindelijk kan het achtervolgen leiden tot de paring. Wanneer de reegeit is bevrucht, duur het een aantal weken voordat de baby, het embryo, gaat groeien. Pas in december gaat deze groei van start. Het embryo is tussen mei en juni volgroeid en wordt dan geboren. Na de geboorte drinken de jonge reetjes melk bij de moeder. Een moeder kan zelfs nog een jong van een andere moeder adopteren en verzorgen. De jonge reetjes zijn makkelijk te herkennen aan de lichte stippen die ze in hun vacht hebben.

    Leefstijl
    In de zomermaanden leeft de ree het grootste gedeelte alleen. Ze blijven binnen hun eigen territorium. In de winter zoeken reeën elkaar op en leven ze in een groep. Dit wordt ook wel reeënspong genoemd. Vaak vormen de reeën een groep die bestaat uit familieleden. Ecoloog Michiel van der Weide zegt daar het volgende over: 'We weten niet precies waarom reeën in de winter ineens wel in groepen leven, maar één van de redenen is de hormoonspiegel. Doordat de hoeveelheid hormonen afneemt, verdragen ze elkaar simpelweg beter.'

    Reeënsprong

    Reeënsprong

    Dit doet Natuurmonumenten om reeën te beschermen

    In 1950 waren beheerders van natuurgebieden bezorgd over de hoeveelheid reeën in Nederland. Daarom is de ree toen een beschermde soort geworden. Nu de ree op veel verschillende plekken in Nederland voorkomt, is de ree van de Rode Lijst afgehaald. Om ervoor te zorgen dat de ree in Nederland kan blijven leven, beschermt Natuurmonumenten de ree in haar natuurgebieden.

    Natuurmonumenten wil dat groot wild, zoals de ree, zich vrij kan bewegen in Nederland. Daarom proberen wij de ree zo veel mogelijk ruimte te geven in de natuurgebieden. Met behulp van ecoducten en verbindingszones zorgen wij ervoor dat de ree veilig naar andere gebieden kan lopen.

    Ook moeten honden aan de lijn in veel van onze natuurgebieden. Als honden loslopen kunnen zij de reeën opjagen. 

    Meer over de ree

     

     

    logo