Bas Worm is wilddeskundige en vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Tijdens wandelingen door het Buurserzand vertelt Bas graag en met passie over uiterlijke kenmerken en gedrag van deze viervoeters. We delen deze informatie in tien onderwerpen online met jullie.
Ook al zie je geen ree, ze zijn er vaak wel degelijk. Door goed op te letten kun je zien of er reeen in een gebied leven.
Vaak zie je in natuurgebieden ‘flauwe’ paadjes van ongeveer 30 centimeter breed. Een ree maakt gebruikt vaak vaste routes, zo ontstaan de zogenaamde wildwissels.
Als de bovenkant van een stengel, tak of twijg rafelig of rommelig is, heb je waarschijnlijk met een vraatspoor te maken. Je kunt zien dat er een dier op heeft staan kauwen. Vraat aan jonge boompjes is te zien aan dichte vertakkingen aan de voet van deze boompjes.
De hoefafdrukken van een ree zijn 3 tot 4 cm breed en 5 cm lang. Als een ree rent kan de afstand tussen de afdrukken bijna anderhalve meter zijn.
In maart en april vegen de mannetjes, de reebokken, de bast van hun gewei. Ook schuurt de reebok met zijn nieuwe gewei langs takken en bomen. Hij laat zo zijn eigen geur achter en markeert zijn gebied.
Reeënkeutels zijn klein, donker en hebben de vorm van een capsule.
Voor nu bieden we alvast informatie aan zodat je je een beetje kunt voorbereiden. Straks gaan we op pad en als je mee wilt, kun je je aanmelden. Dan weet je in ieder geval wat je ziet, een Bambi of misschien onze oude Rietschotbok? Hou de agenda en social media in de gaten.
Je neemt vanaf Enschede de Haaksbergerstraat naar Haaksbergen (niet de N18!). Je rijdt door Usselo en ongeveer 3 km na Usselo sla je linksaf naar de Zonnebeekweg. Na 1,4 km gaat u rechtsaf nar de Oude Haaksbergerdijk en volgt u de borden naar parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand